Напишете дума/думи за търсене

Най-странните поверия за бременността

Дори в наши дни можем да чуем всякакви странни поверия за бременността, които са останали от далечни времена. 


Днес ви представяме някои от най-нестандартните.


Бремената жена не трябвало да излиза нощно време от вкъщи, за да има достатъчно кърма. Под „нощно време", разбира се, се има предвид преди изгрев и след залез слънце. Тоест, ако сте бременна през зимата, не бива да излизате след пет следобед. Вероятно ходите на работа? След като това за вас е по-важно, отколкото да имате кърма, продължавайте в същия дух.

Бременната жена не седи на място, където са лежали котка или куче, за да не е космато детето. В такъв случай, ако предположим, че у дома имате куче или котка, трябва незабавно да смените жилището си, като предварително се уверите, че в новия дом също никога не е влизало куче или котка, а ако е влизало, то поне е стояло право. 

Бременната жена не шие копчета, за да не остане детето нямо. Ако хобито ви е да шиете копчета, бременността е моментът да се откажете. Ако изработвате ръчно неща, върху които има копчета – зарежете този бизнес. Ако ви се скъса копче – примирете се, че ще носите тази дреха отново, след като родите.

Бременната жена не пали огън, за да не се роди детето недоносено. Ако имате камина, вероятно би било най-добре да я зазидате, докато сте бременна. Защото освен, че не трябва да пали огън, бременната жена не бива да носи съчки за огъня, за да няма детето кел по главата. Не трябва също така и да гледа огъня на Сирни заговезни, за да не се роди детето с червени петна. 

Бременната жена не яде пилешко месо, за да няма детето диария. Не искаме да ви разочароваме, но тя не бива да яде и заешко месо, за да не е страхливо детето, както и козе месо, за да не мами Дяволът детето. От друга страна обаче, на бременната жена не трябва да се отказва каквото пожелае за ядене, защото всяко нейно желание е желание на детето и ако не получи храната, която иска, то може да се роди преждевременно. Както виждате, поне имате право на избор относно това как точно да съсипете живота на детето си, опитвайки се просто да се нахраните.

Бременната жена трябва постоянно да носи в себе си кромид лук в последните месеци на бременността, за да роди по-лесно. Отивате на работа или на театър? Вземете кромид. На фризьор или козметик? Не забравяйте кромида. Да се изкъпете? Можете да вържете кромида със сезал през врата си, за да спазите препоръките. Лягате си? Уверете се, че под възглавницта има прилежно втъкнат кромид. Или пък си раждайте трудно, ако предпочитате това.

Бременната жена не се мие вечер, за да не е лигаво детето й. Ако сте почитател на отпускащия душ преди лягане или пък на съвременната приумица човек да си мие зъбите вечер, отново изтеглихте късата клечка. Подредете приоритетите си. Една майка трябва да може да избере между личната хигиена и лигавенето на детето. 

Бременната жена не трябва да противоречи на мъжа си, на свекъра или свекървата. Народната митология не пояснява какво заболяване или недъг ще сполети бебето, в случай, че бременната жена пристъпи този свещен, изконен и всемъдър закон. Затова ние предполагаме, че то ще бъде нещо особено тежко и необратимо, неназовимо и свирепо.

Две бременни не бива да се срещат, за да не им умрат децата. Ако това все пак се случи – трябва да си разменят пръстените. В този дух, бихме могли да ви посъветваме, ако по време на бременността си планирате да посещавате болници, училища за родители, градски транспорт, търговски ценрове или просто да се разхождате в парка, да носите под ръка един чувал с пръстени, за да можете да ги раздавате на други случайно срещнати бременни жени. От друга страна, бременната не трябва да носи тежко, така че вероятно би било най-отговорно от ваша страна просто да си останете у дома и да не поемате непремерени рискове.

На бременна не се минава път, за да не се „смачка" главата на детето. Макар и да не ни е особено лесно да си представим как главата на бебето се „смачква" в утробата, тази алтернатива със сигурност не звучи много примамлива. Което за пореден път ни води до заключението, че отговорната и разумна бременна жена не излиза от дома си от момента на зачеването до навършването на пълнолетие на детето.

И все пак - всичко е този материал е в рамките на шегата с цел добро настроение. Наслаждавайте се на бременността си и не му мислете много. Най-важната предпоставка за успешния “финал” е вашето спокойствие. Осигурете си го!

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ