Напишете дума/думи за търсене

5 признака, че сте жертва на манипулация

Съществуват някои фрази, които манипулаторите умело използват, за да прикрият измамната си същност.

Ето 5 от тях.

1. Защо все спориш?

Манипулаторите ще се опитат да извъртят ситуацията така, сякаш вие сте причината за проблема. Това може да бъде постигнато, като ви обвинят, че постоянно инициирате конфликти.

Тази тактика обикновено се използва в момента, в който започнете да се съпротивлявате на това, което манипулаторът е направил. С други думи, той ще обърне всичко с главата надолу и ще започне да ви обвинява за своите постъпки.


2. Не ме разбираш

Въпреки че понякога може и действително да не ги разбирате, манипулаторите често използват тази фраза, за да ви объркат. Обикновено прибягват до нея, когато са ви ядосали или разстроили. Като настояват за неразбиране, манипулаторите искат да ви убедят, че не са направили нищо нередно.

3. Не съм казал/а това

Тази фраза на манипулатора показва използването на затъмняване (gaslighting) срещу вас. Тя отрича реалността и ви кара да се съмнявате в себе си и в спомените си. А това е ясен знак не само за манипулация, но и за психологическо насилие.

4. В теб има толкова негативизъм!

Манипулаторите използват тази фраза, когато говорите за чувствата, които ви карат да изпитвате, или за нещата, които правят. Те ще се опитат да ви убедят, че гледате на всичко с негативна предразположеност и следователно сами сте причина за собственото си нещастие. С други думи, те отново ще намерят начин да прехвърлят вината върху вас.

5. Твърде много го мислиш

Тази фраза се използва, когато сте започнали да осъзнавате, че сте измамени. Щом се противопоставите на нещата, които манипулаторът прави, веднага ще ви бъде казано, че мислите твърде много, че сте параноици или че прибързвате със заключенията.

СНИМКИ: Image by dooder on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ