Напишете дума/думи за търсене

Старинни вярвания за лесно раждане

Множество традиции и вярвания са били свързани с идното раждане в миналото. То е трябвало да се пази в загадка - това е било най-важното!

Любопитно ли ви е какви са старинните поверия за раждането? Представяме ви някои от тях в следващите редове.

Ако за раждането разбере мъж, който е тръгнал на работа, родилката ще се мъчи до момента, в който той се върне.

Ако се разбере за раждането и то върви мъчно, бабата праща при разбралия съд с вода, да си потопи в нея пръстите, а след това от тази вода дават на родилката да пие.

Ако по пътя въпреки всичко я срещне някой и той разбере къде отива, взимат от индивида нишан - забрадка, престилка, може даже и единствено конец, и го поставят при родилката или хвърлят по пътя напред камък за лесно раждане.

Ако родилката е имала към този момент тежко раждане, би трябвало да отиде при жена, която ражда леко - да й омеси тя питка или кравай, да го пусне през облеклата й и да й го даде. Така посредством хляба ще й съобщи дарбата си за раждане и плодовитост и тя ще роди лесно.

Ако жена, която ражда лесно, даде на родилката трикратно да пие вода, тя също ще роди леко. В този случай магическото предаване на способността става посредством водата.

През дрехата на родилката пускат сапун, поливат я с малко вода в пазвата, дават й да пие вода, в която е почистен топузът от вратата - тъй като виси надолу, та да се роди бързо детето.

Също по този начин брачният партньор се изпраща надалеч от вкъщи. Добре е и той да потопи пръстите си във вода, която родилката изпива, с цел да роди по-лесно.

Bременните връзвали на гредата в стаята въже, за което се държали по време на раждане. Когато болките станат чести, отварят се всички прозорци и порти на дома, развързват се възлите на облеклата, разплитат се плитките, разкопчават се копчетата, отключват се катинари, ножове и ножици.

Карат родилката да прескочи медник с гореща вода или да прекрачи огъня. Нещата, приготвени за бебето, се раздрусват и разхвърлят из помещението, където става раждането. Вярвало се е също, че в случай, че се разпаше престилката на жена, друга бременна започва да ражда.

Ако по време на раждането вкъщи има непознат човек, той остава да пренощува.

СНИМКИ: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ