Напишете дума/думи за търсене

Жените купуват 85% от всички валентинки по света

Историята за Свети Валентин и историята за неговия покровител са обвити в мистерия.

Знаем, че февруари отдавна е месец на романтиката и любовта и че празникът Свети Валентин, какъвто го познаваме днес, съдържа следи както от християнски, така и от древни римски традиции. Но кой е Свети Валентин и как е свързан с този древен ритуал?

Приблизително 150 милиона валентинки се разменят ежегодно, като това прави картичката за този празник втората най-популярна за изпращане след Коледната.
Католическата църква признава най-малко три различни светци с името Валентин, всички от които са били измъчвани.


Една легенда твърди, че Валентин бил свещеник, който е служил през трети век в Рим. Когато император Клавдий II решил, че самотните мъже са по-добри войници, отколкото тези със съпругите и семействата, той забранил със закон брака за младите мъже. Валентин, осъзнавайки, несправедливостта на закона продължава да изпълнява бракосъчетания за млади влюбени в тайна. Когато са били разкрити действията му, император Клавдий разпоредил той да бъде убит.

Други истории разказват, че Валентин е бил убит заради помощта, която оказвал на християните, за да избягат от римските затвори, където те често са били бити и измъчвани.


Според една друга легенда, един затворник на име Валентин изпратил първата „валентинка", след като се влюбва в младо момиче - вероятно дъщеря на тъмничар, която го е посещавала по време на задържането му.  Преди смъртта си, се твърди, че той е написал писмо, подписано „от твоя Валентин", израз, който все още е в употреба и днес.

Въпреки че истината зад легендите по темата е мътна, всички истории подчертават неговата саможертва като героична и най-важното романтична. Благодарение на тази репутация, Валентин се превръща в един от най-популярните светци в Англия и Франция.

Поздравленията за Св. Валентин са били популярни още през Средновековието, макар че написаните валентики се появяват едва след 1400 г. Най-старата известна, която съществува до днес, е стихотворение, написано през 1415 от Шарл Орлеански, посветено на жена му, докато той бил хвърлен в затвора в Лондонската кула след залавянето му в битката при Агинкорт.(Валнтинката е част от колекцията с ръкописи на Британската библиотека в Лондон, Англия - бел. авт.). Няколко години по-късно се смята, че крал Хенри V наел писател на име Джон Лудгейт да напише валентиска картичка до Катрин Валоа.

Освен Съединените щати, Свети Валентин се празнува в Канада,Мексико , Обединеното кралство, Франция и Австралия. Във Великобритания, Денят на влюбените започва да се празнува масово около 17-и век. До средата на 18-и приятели и любими от всички социални класи обменят малки символи на обич или ръкописни бележки, а от 1900 печатни картички започнали да заменят написаните писма поради подобрения в печатна технология.

Американците вероятно започват да обменят ръчно изработени валентинки в началото на 1700 година. През 1840 г. Естер A. Хауланд започва да продава първите масово произвеждани валентинки в Америка. Хауланд, известна като ”майката на Св. Валентин," прави сложни творения с дантели, панделки и цветни снимки, известни като ”скрап“. Днес, според Асоциацията на Поздравителните картички около 1 милиард картички се изпращат всяка година за празника. За справка - около 2,6 милиарда се изпращат за Коледа. Интересен факт е, че жените купуват около 85% от всички валентинки по света.

СНИМКИ: Image by pvproductions on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ