Напишете дума/думи за търсене

Интересни факти за Св. Валентин, които не знаете

Според легенда през III век в Рим живял свещеник на име Валентин. Той се противопоставил на въведената от император Клавдий II забрана за брак и нелегално извършвал бракосъчетания на двойки в духа на любовта, докато накрая не бил заловен и осъден на смърт.

Днешният толкова популярен празник, който честваме на 14 февруари, носи неговото име. Ето още някои интересни факти.

1. Има още една легенда за Св. Валентин

Тя гласи, че бил убит, докато се е опитвал да помогне на християните да избягат от затвора в Рим и самият той е изпратил първото „валентинско" писмо, докато е бил в затвора, подписвайки го с „от твоя Валентин".

2. Свети Валентин е древен езически празник

Някои историци смятат, че Денят на Свети Валентин отбелязва смъртта на светията на 14 февруари, докато според други, празникът води началото си от езическия празник на плодородието, наречен "Луперкалия", който се е празнувал на 15 февруари в древен Рим. Посветен на римския бог на земеделието Фавн и римските основатели Ромул и Рем, Луперкалия се празнувал чрез принасяне в жертва на животни и удряне на жени с животински кожи - практика, за която се смята, че насърчава плодородието.

3. Св.Валентин се обявява официално за празник на любовта още през 1300 г.

Макар че в края на 5 век римският папа Геласий официално обявява датата 14 февруари за „Ден на Свети Валентин", празникът се свързва с любов и романтика по-късно през Средновековието, съответствайки на общоприетото вярване във Франция и Англия, че сезонът на чифтосването при птиците започва точно на 14 февруари.

5. Корените на Купидон са в гръцката митология

Очарователният херувим с лък и стрела от картичките за Свети Валентин още през 4-и век пр.н.е. изобразява гръцкия бог на любовта Ерос, а в началото на 19-и век Купидон се свързва с Деня на влюбените заради способността си да кара хората да се влюбват един в друг.

6. Първата валентинка е изпратена през 15 век

Най-старата валентинка е стихотворение, написано през 1415 г. от 21-годишния френски средновековен херцог Чарлз за съпругата му, докато е бил затворник в Лондонската кула. Част от стихотворението звучало така: „Вече съм болен от любов, моя много нежна Валентина."

7. Първите произведени валентинки се появяват през 1840 г.

Влюбените и приятелите започват да си разменят картички и ръкописни писма през 17-и век, но първите валентинки за романтичния празник са произведени в САЩ и са продавани от Естер Хауланд.

СНИМКИ: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ