Напишете дума/думи за търсене

Защо никога да не купувате шумни играчки за чуждо дете

В стремежа си да зарадваме децата, искаме да подарим най-цветните и музикални играчки. Редно ли е обаче това, особено ако говорим за чуждо дете?

Една майка дава интересен отговор на този въпрос. Вижте го в следващите редове.



„Преди много години, преди да стана родител, станах леля. И тази моя първа племенница, около двегодишна, обичаше детско, което беше посветено на музиката и танците. Аз, като невероятната, забавна леля, каквато съм, ѝ купих подложка за танци, която насърчаваше децата да танцуват и пеят много силно. Представях си я да танцува до насита. Щеше да я хареса. Скоро след като тя я отвори и наистина я хареса започнах да получавам съобщения с възмущение от брат ми: „Това е най-досадната играчка, създавана някога; просто изчакай, докато имаш твои деца", закани се той. „По-добре вярвай, че ще си го върна един ден."

Това беше почти две години преди да се роди собственият ми син и въпреки че брат ми никога не изпълни заплахата си (избор, за който ми каза, че съжалява), той ми напомняше често за тая шумна играчка, като загатваше преди всеки рожден ден на сина ми или други събития за раздаване на подаръци, че това е годината в която подложката за танци щеше да намери своя нов дом. Неговата гледна точка, която взех присърце и спазвам до ден днешен, е, че определено не е готино да подарявате неприятно шумна играчка на чуждо дете без изрично разрешение. Наскоро ми беше напомнено за това от потребителя на Reddit u/RivetJoint08, който също е тук, за да каже, че това не е сладко или смешно нещо."

„Аз съм баща на 2-годишно момченце. Напълно готино, нормално, обикновено 2-годишно момче. Неговата леля му подари играчка – крякащо пате за рождения му ден преди няколко месеца и беше наистина възхитена, че ще бъде досадна, шумна играчка. Патицата не е много лоша. Днес приятелка на семейството леля подари на сина ни комплект барабани за Коледа. Той е на 2 години. Никога не е проявявал интерес да свири на барабани. Това е досадно, това е загуба на пари. И в двете ситуации даряващият е или родител на малки деца, или скоро ще стане родител. Родители и приятели на родителите, ако искате да купите шумен подарък като комплект барабани, свържете се с родителите."

Годините ми като родител ме научиха на един прост факт за музикалните играчки, направени за бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст: те често имат само една настройка за сила на звука и тази настройка е „Силно". Това е така, защото малките деца имат кратък период на внимание и всяка играчка иска да бъде тази, която улавя всеки възможен миг на внимание. (Подозирам, че това е и причината някои играчки произволно да издават мелодия в празна стая, въпреки че никой дори не гледа в тяхната посока; те не могат да понасят да бъдат игнорирани.) Ако все още не сте родител, може да не сте знаели за този факт. Почти сигурно подценявате вече повишеното ниво на обема на домакинство, в което има едно или повече малки деца. Но отсега нататък трябва да приемете, че всяка играчка, която издава шум, всъщност издава достатъчно шум, за да събуди мъртвите. Особено ако купувате тази играчка онлайн и не сте я чували лично, отдръпнете се от пазарската количка. Може би вместо това изберете книга — не, не книгите с бутоните, които натискате, които вдигат шум, спрете!

Има друг вид играчки, за които абсолютно се нуждаете от разрешение, за да закупите, ако искате да продължите да имате положителна връзка с родителите, както посочва u/RivetJoint08. И този вид са играчки, с които можете да правите музика. През годините на моя син беше подарен малък (но мощен) комплект барабани, чифт истински маракаси и комплект камбани, които карат ушите ми да звънят само при мисълта за тях. (Всички от един и същи човек – човек, който има късмет, че все още говоря с нея.) Ако наистина искате да подарите тази сладка малка китара във формата на куче, защото 1) е безспорно очарователна, 2) знаете, че малкото дете ще я хареса и 3) смятате, че родителите вероятно няма да имат нищо против, има просто решение: първо попитайте родителите. Дори наистина да нямат нищо против, те ще оценят, че сте попитали.”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ