Напишете дума/думи за търсене

Как се възпитава дете? Просто го обичайте!

Преживявате труден момент с децата си? И не знаете какво да направите? Просто ги обичайте, би казал известният датски педагог и терапевт Йеспер Юл. Това бе основният му съвет за възпитанието. Той почина на 71 години.

Почти всички книги на датския педагог и семеен терапевт Йеспер Юл са бестселъри. За стресираните родители произведенията му със съвети за възпитанието са нещо като библия - не само в родната му Дания, а по цял свят. Те носят заглавия като "Твоето компетентно дете", "Изкуството да казваш "не"", "Това съм аз! А ти кой си?".

Йеспер Юл е роден на 18 април 1948 в датския пристанищен град Вордингборг. След като завършва училище, става моряк и работи като корабен готвач. Събира пари за следването си, сменяйки много занаяти - бил е строителен работник, барман, мияч на чинии. Завършва история и религиозна педагогика и първоначално работи като учител и като социален педагог.

На един семинар се запознава с американския психиатър и семеен терапевт Уолтър Кемплер и с датския детски психиатър Могенс А. Лунд, които стават негови ментори и приятели. Юл започва да се обучава за семеен терапевт и през 1979 основава заедно с Лунд, съпругата му и в сътрудничество с Кемплер института "Кемплер" към Скандинавския център за семейството. 25 години по-късно създава и "Familylab" - организация, специализирана в консултирането на родители по въпроси, касаещи възпитанието. Юл става много търсен експерт и събеседник по темата, участва в множество дискусии и телевизионни предавания.

Централна тема в работата на Юл е принципът, че всички са равни по достойнство, посочва Матиас Фьолхерт, ръководител на германския клон на "Familylab". Има се предвид това, че децата и по-слабите в обществото имат същите права като всички останали. "Задължение на силните е да се грижат за слабите, а не да се възползват от тях или да се отнасят към тях зле." Подобно е и мнението на педагожката Сузане Мирау, която казва: "От дълго време съществува тенденцията, че на децата и на техните потребности трябва да се обръща повече внимание". "Дължим това на Йеспер Юл, който разпространи това ново отношение с книгите си. Благодарение на тях настъпи промяната - да се обръща повече внимание на децата."

Преди Юл е преобладавало мнението, че децата трябва да се подчиняват, посочва педагожката и добавя, че датският терапевт е бил убеден в обратното, но същевременно е подчертавал винаги, че трябва да се намери пътят между границите и свободата. Неговият най-важен съвет към родителите е "Просто обичайте децата си", припомня Сузане Мирау.

В началото Юл бил "ужасен" баща

Юл многократно е признавал, че това понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи - особено, когато потомството ти опъва нервите. "В първите години от раждането на моя син бях един от най-ужасните бащи, които човек може да си представи", казва Йеспер Юл преди години. Случвало се било и да пошляпва наследника си. Едва с течение на годините бъдещото величие в педагогиката се превърнало в един по-скоро мек баща.

Заради тежко неврологично заболяване през последните години Йеспер Юл е бил прикован в инвалидна количка. От години имал силни болки, срещу които медикаментите не му помагали, казва Матиас Фьолхерт. Йеспер Юл почина на 25 юли на възраст от 71 години.

СНИМКА: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ