Напишете дума/думи за търсене

Има 5 типа майки. Кой от тях сте?

Според някои психолози съществуват 5 основни типа майки. Любопитно ли ви е от кои сте? Вижте в следващите редове.

1. Майката „перфекционистка"

Това обикновено е една прекомерно контролираща, тревожеща се и дори страхлива майка, за която вечното присъствие е от изключителна важност. Децата й са склонни да бъдат хиперкритични спрямо себе си, да се чувстват неадекватни и изпразнени от емоции.

Децата на майките перфекционистки

Силни страни: Могат да имат силно чувство за ангажираност в отношенията си с хората, да са отговорни и надеждни във всичко, което правят. Те оценяват прецизната работа и упоритостта като основни и много важни качества.

Емоционалното наследство: Те винаги смятат, че мненията на другите са много по-важни от техните. Често имат усещането, че светът ги наблюдава и съди.

2. „Непредсказуемата" майка

Разтревожена, ядосана, прекалено емоционална, тази майка е изключително чувствителна, така че нейният родителски стил се определя само от настроението й. Този тип е най-хаотичният от петте стила. Тези майки имат склонността да създават проблеми и кризи, които съществуват само в главите им и чрез своите емоции и взаимоотношения ги предава на децата си.

Децата на непредсказуемите майки

Силни страни: Отлични умения и способности да бъдат емпатични. Те са мотиватори, предлагат емоционална подкрепа на колеги и приятели.

Емоционално наследство: Те притежават вродена нужда да се грижат за хората и техните емоционални проблеми и съответно могат да бъдат затрупани от емоции като гняв, тревожност. Научават по-рано как да разчитат емоциите на хората в различните ситуации и да им помогнат да покажат силните си страни.

3. Майката „най-добър приятел"

Тя обича да третира децата си като равни, за да избегне отговорността и да поставя граници. Тази майка вярва, че животът й ще свърши, ако прегърне майчинството, затова избягва тази роля. Вместо майката, детето поема ролята на родител, емоционален довереник и партньор и то остава като че ли без майка.

Децата на майките най-добри приятели

Силни страни: Разбират важността на баланса между отношенията родители-деца, колеги и семейство. Поради чувствата, които са се породили в тях като деца, те винаги поемат водеща роля и отговорната роля на родител.

Емоционално наследство: Може да се чувстват емоционално пренебрегвани и да се страхуват от отхвърляне. Може да усещат дискомфорт във връзките и недооцененост, например.

4. Майката, която поставя себе си винаги на първо място

Един от най-преобладаващите стилове майчинство. Тези майки не са в състояние да видят децата си като отделни индивиди и са склонни да бъдат обсебващи и несигурни.Техният потомък ще научи още от ранна възраст, че ролята му е да накара майка си да блести.

Децата на майките, които поставят себе си на първо място

Силни страни: Те са изключително добри в това да подкрепят другите, интуитивни и проницателни са. Те са лоялни, способни да оценяват нуждите на други хора и да решават проблеми.

Емоционално наследство: Съмняват се в собствените си способности за вземане на решения. За тях е трудно да се доверят на чувствата си по всякакви въпроси, защото смятат, че мнението на майка им е по-важно и правилно от тяхното.

5. Завършената майка

Този тип майка съчетава най-добрите елементи от другите четири стила. Емоционално балансирана, тя може да види децата си като индивиди и да им помогне да постигнат своята собствена независимост. Тя не е непременно съвършена, но независимо от нейните емоционални състояния, тя се ангажира с майчинството, както и с другите отговорности извън дома.

Децата на завъшените майки

Силни страни: Те се чувстват обичани и разбират, че сами могат да поемат рискове, да прегърнат промяната и да инициират връзки без страх от отхвърляне.

Емоционално наследство: Притежават способността да разбират, че други хора, колеги и членове на семейството имат свои собствени гледни точки. Ще могат да се справят с предизвикателството да станат независими, но в същото време ще останат емоционално свързани с майка си.


Източник: www.psychologies.co.uk

СНИМКА: Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ