Напишете дума/думи за търсене

6 факта за ваксините при децата

СЗО съобщават за 300% средно увеличаване на случаите на морбили в световен мащаб, като най-голямо е увеличението в Африка: 700%, следвано от регионите на Америка: 60% и Европа: 300%

Лесно е да бъдем затрупани от голямо количество информация, която често е и противоречива. Всъщност не са много темите, които са по-объркващи и противоречиви от тази за ваксинациите на децата. Ето някои реални факти за важността им.

Имунизациите спасяват животи

Световната здравна организация (СЗО) е надежден източник на информация, що се отнася до световната статистика. Това се дължи на широкия достъп до данни и високото ниво на глобална отчетност.

СЗО съобщава, че имунизациите предотвратяват между 2 и 3 милиона смъртни случаи всяка година от заразни заболявания, които включват морбили, дифтерия и магарешка кашлица. Също така прогнозират, че могат да бъдат предотвратени допълнителни 1,5 милиона смъртни случая в световен мащаб, ако глобалното покритие с ваксини се подобри.

Причиняват ли ваксините аутизъм?

Не. Може би сте чували или чели, че има връзка между ваксините и аутизма. Това не е вярно. Всъщност идеята, че ваксините причиняват аутизъм е една от най-разпространените примери за медицинска дезинформация, която някога е била разпространена. Митът идва от статия, която е написана от д-р Ендрю Уейкфийлд, през 1998 г., в която той твърди, че е установил връзка между ваксината MMR (морбили, паротит и рубеола) и аутизма. Изследването му обаче се основава едва на 12 случая, което е твърде малко, за да се постигне прагът за точност по научните стандарти, а данните му са установени, като неправилни.

Е. Уейкфийлд е официално обвинен за измама и загубва медицинския си лиценз през 2010 г. Въпреки че много други проучвания, не успяха да установят връзка между ваксините и аутизма, вредата от тази дезинформация беше трайно нанесена. Единственият начин да се поправи това е хората да започнат да споделят фактите за ваксините и да са наясно с грешните митове.

Образно казано – ваксините са отличен учител

Ваксините всъщност действат, като тренират имунната си система. Те активират производството на антитела, които се борят с дадено заболяване, без всъщност да ви предадат това заболяване. По този начин, ако някога действително сте изложени на тази болест, тялото ви вече знае как да се бори с нея. Това е доста изящна особеност на имунната ни система.

Супер бактериите могат да бъдат преодолени и с ваксини

Години наред лекарите предписват антибиотици. Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици създават така наречените супер бактерии, които са устойчиви (резистентни) на антибиотици. Ваксините помогат на хората да не се разболеят на първо място, но от друга страна това помага изключително в борбата срещу резистентните към антибиотици бактерии.

Постоянно се правят нови крачки при разработката на ваксини

Много хора подценяват, забравили са или не са наясно с историческите събития, провокирали появата на ваксините – а именно опустошителните инфекциозни заболявания, които са изтребвали периодично голяма част от човешката популация в миналото.

Благодарение на ваксините сме свидетели как тези инфекциозни заболявания на практика се заличават от лицето на планетата и семействата живеят спокойни за здравето и живота на децата си. Това е било нещо непознато в миналото, когато хората са имали много деца, за да може поне няколко да оцелеят от множеството инфекциозни болести, срещу които не е имало ваксина. Затова нека бъдем благодарни на науката и отговорни към живота на децата.

В името на живота, науката работи постоянно и се откриха редица ваксини срещу убийствени инфекции, като: Ебола, треската Денга, а ваксина срещу малария е въведена наскоро в Африка.

Има ли валидни здравословни причини да не се ваксинирате?

Не всеки е в състояние да бъде ваксиниран. Новородените не могат да получат много ваксинации, докато не са на възраст от 2 до 6 месеца. Хората с компрометирана имунна система, поради медицински проблеми, като автоимунни заболявания или рак, лекувани с химиотерапия, също не могат. Хората с тежки алергии към яйчния белтък трябва да избягват някои ваксини, които го съдържат (въпреки че вече все по-широко достъпни са противогрипни ваксини без яйчен протеин).

Има и много редки случаи, когато може да се получи нежелана реакция. Например, 1 на 14 000 деца могат да получат припадък след получаване на ваксината DTap (дифтерия, тетанус, коклюш) и същият страничен ефект може да се появи при 1 на 3000 деца, които получават ваксината MMR. Децата с по-висок риск от тези нежелани реакции често се съветват да пропуснат тези ваксини. Но това не е решение, което да вземете сами. Моля, консултирайте се с вашия педиатър.

Важно е да отбележим, че рискът от нежелана реакция съществува при приема на абсолютно всяко вещество, дори при рекламираните натурални продукти, хранителни добавки, етерични масла и др., които не са регистрирани като лекарствени средства. Точният им състав, рискът от нежелани странични ефекти при техния прием не се описва в листовки за пациента и липсва валидирана медицинска статистика, както за ползите, така и за вредите. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ