Напишете дума/думи за търсене

Ето какво да не правите никога на 29 февруари

2024 година е високосна. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни.

Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни.

Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с различни суеверия и вярвания. А ето и най-разпространените от тях:

Не бива да сменяме работата си. Но ако все пак сме намерили нещо много подходящо, първо трябва реално да преценим силите и възможностите си, преди да вземем решение.

Не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка възможност да съхраним семейството си, по-добре е да го направим. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно създават ново семейство.

Не е препоръчително да се сключва брак. За щастие това не се отнася за цялата година, а само за 29 февруари и за целия месец май.

Традицията жените да предлагат брак на мъжете на високосния ден понякога е заобиколена от суеверие, че мъжете, които отхвърлят предложението, могат да бъдат изправени пред лош късмет. Това добавя допълнителен слой значение към предложенията за брак на този ден. Съществуват и вярвания, че сключването на брак на 29 февруари носи специални благословии или предизвикателства за съюза.

Според Ирландските легенди, на този ден девойките имали право да предложат брак на избраника си. Традицията датира от 5-и век и се основава на разказа как Св. Бриджит сключила сделка със Св. Патрик - момичетата, които дълго чакали любимия да поиска ръката им, можели сами да му предложат. Ако той откажел, трябвало да даде пари или да купи рокля на девойката. Подобни обичаи и поверия съществуват и в голяма част от северните европейски страни.

В някои части младежите носели ръкавици в този ден, за да скрият факта, че не са женени - така покривали пръста, на който липсвала брачна халка. По този начин можели да избегнат нежеланите предложения и задължението да дадат пари, дреха или плат на случайна девойка, възползвала се от рядкото си право.

Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.

Не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като няма да имаме късмет.

На 29 февруари не бива да сключваме сделки, да водим преговори и да правим други сериозни неща.

Не бива да вземаме големи суми назаем. Връщането им ще е трудно, а това може да доведе до проблеми.

Не бива да купуваме и продаваме недвижима собственост, да правим ремонти.

Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат. Те притежават също ясновидска дарба.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ