Напишете дума/думи за търсене

Безотказни начини за справяне с детската истерия

Детската истерия е нормална част от развитието, но почти винаги предизвиква стрес и безпокойство за родителите.

Въпреки това, има няколко ефективни начина, по които можем да се справим с тези ситуации, без да изгубим самоконтрола си или да нараняваме емоционално децата си. 

1. Запазете спокойствие


Когато детето започне да се дразни и прояви истерия, е важно да запазим собственото си спокойствие. Ако родителите се включат в конфликта със същата интензивност или агресия, това може да задълбочи проблема. Децата ще усетят негативната енергия и ще я възприемат като оправдание за своето поведение.

2. Предложете общуване и съчувствие


Когато детето изпадне истерия, се нуждае от подкрепа и разбиране. Покажете му, че сте тук, за да го чуете и разберете. Изразете своето съчувствие и запитайте защо се чувства така. Това може да помогне на детето да се почувства по-спокойно и разбрано.

Photo by Phil Nguyen: https://www.pexels.com/photo/man-carrying-child-1361766/
Photo by Phil Nguyen: https://www.pexels.com/photo/man-carrying-child-1361766/

3. Предложете алтернативи за изразяване на чувствата 


Покажете на малчугана, че е в рамките на нормалното да се чувства раздразнен или ядосан, но е нужно да намери здравословни начини за изразяване на тези емоции. Предложете алтернативи като изразяване на чувствата чрез думи, рисуване или игра с кукли. Това може да помогне на детето да се научи да се справи с емоциите си по-конструктивно.

4. Установяване на ясни граници и очаквания


Когато ситуацията е спокойна, обсъдете с детето какви са вашите очаквания за неговото поведение. Установете ясни граници и правила и му помогнете да разбере последиците от тези действия. Това ще му даде чувство на сигурност.

Photo by Jep Gambardella: https://www.pexels.com/photo/mother-holding-her-baby-on-a-bed-6224242/
Photo by Jep Gambardella: https://www.pexels.com/photo/mother-holding-her-baby-on-a-bed-6224242/

5. Похвалете го


Когато детето успява да се справя по-добре със своите емоции, не забравяйте да му дадете положителна обратна връзка. Похвалете го за усиления му труд и за това, че се опитва да се научи да контролира емоциите си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ