Напишете дума/думи за търсене

23 бебета за 24 часа: Бейби бум в "Майчин дом" на 1 март

Д-р Ирена Шикова. Кадър БНТ

Бейби бум в "Майчин дом" на 1 март - за ден се родиха 23 бебета. За сравнение - на 29 февруари те са били само 10. За лекарите случилото се вчера е своеобразен рекорд, защото средно на ден в най-голямата АГ болница у нас се раждат по 9 бебета.

23 бебета за 24 часа в "Майчин дом" не са се раждали от години, разказва акушерката Елена Тошева, която вече 48 години се грижи за новородените.

"Допреди 20 години имаше такива случаи много. Но в последните години няма".

На първи март със секцио са се родили 10, а по по естествен път - 13 бебета. Сред тях и две двойки близнаци.

"Такова дежурство е тежко, защото има интензивна работа както с нормалните раждания, така и с цезаровите сечения. Има и немалка спешност. Няма планово при нормалните раждания. Наистина огромен успех и двете двойки близначета са се родили нормално, а не с цезарово сечение. 4 живи и здрави момченца. Майките са добре - щастливи", разказва д-р Ирена Шикова - акушер-гинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом".

Щастлива е и 20-годишната Никол Маринова, която на първи март за първи път е прегърнала първородната си дъщеря Киара.

"На 10 март трябваше да се роди, но вървеше по-големичка и затова по-рано. През нощта тръгнаха да ми изтичат водите и се наложи по спешност да влезем. Подрани - да, но пък се радвам, че всичко мина добре наистина. Аз докато лежах, доста жени родиха", каза тя.

23 раждания за 24 часа за лекарите от "Майчин дом" е своеобразен рекорд

"Средно са около 10 на денонощие, докато това е наистина своеобразен рекорд - прекрасна новина и за България", каза д-р Ирена Шикова.

През миналата година в "Майчин дом" са родени 3186 бебета, а през миналия месец - 257.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ