Напишете дума/думи за търсене

Над 16 600 деца са родени по държавната инвитро програма

СНИМКА: Pixabay

Вече 15 години Държавният фонд за ин витро процедури помага на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта - да прегърнат свое дете. Откакто съществува Центърът за асистирана репродукция, подпомогнати са били 38 000 двойки с репродуктивни проблеми.

След приемането на Бюджет 2023 размерът на отпусканите средства за процедура на одобрените двойки - от 5000 лв., беше увеличен на 6000 лв. Същевременно държавата продължава да поема средствата за 4 ин витро опита на едно семейство.

Вследствие на спонсорираните от фонда процедури, родените деца са над 16 600. Родители на едно от първите такива деца стават Кремена и Кирил, които извървяват дълъг и труден път преди да се роди тяхната рожба. В продължение на десет години двойката мечтае да чуе заветните думи „мамо" и „тате".

„Спомням си дългото чакане пред кабинетите, надеждите, с които влизаш всеки път при лекарите, а след това и разочарованието, щом видиш негативните тестове за бременност", разказва пред NOVA Кремена Миленкова.

Жената с трепет се сеща за хубавата емоция, когато за първи път вижда положителен тест за бременност.

„Абсолютно вярвах, че това е моят заветен тест, който чакам в продължение на 10 години", споделя още Милена.

Няколко минути по-късно Кирил също разбира, че ще става баща.

„Като на всеки мъж ми трябваше малко повече време да осъзная какво се случва", казва той.

Синът им Йоан се ражда на 6 август 2010 г., точно година след като започва да работи държавният инвитро фонд и така става едно от първите му деца.

15 години по-късно - от дълго мечтаното бебе Йоан вече е синът, който иска да отвърне със същото, с което са го дарили неговите родители.

„Трудили са се много да живея хубав живот. Доколкото мога, искам да им дам хубав живот и на тях", споделя порасналият Йоан.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ