Напишете дума/думи за търсене

Най-необратимата родителска грешка

Всички родители искат децата им да имат възможно най-добрия живот.

Много от тях работят извънредно, за да могат да си купят нови играчки за тях, други са строги, защото искат децата им да бъдат дисциплинирани и целенасочени, трети дават на децата си избор и ги учат сами да вземат решения.

Всяко семейство има свои собствени начини на възпитание, но има едно общо нещо, което всички родители правят: когато погледнат назад, искат да поправят някои от грешките, които са допуснали в миналото.

Първите години от живота на детето са вълшебно време, на което трябва да се наслаждавате. Защото в бъдеще може да съжалявате за някои изгубени възможности. Има ли обаче ”грешки”, които са по-сериозни от другите и оказват влияние върху психиката на децата? Има една такава - да не прегръщате достатъчно децата си.

Учените са доказали важността на прегръдките за здравето - както за психическото, така и за физическото. Има много очевидни предимства, но вероятно ще се съгласите, че няма нищо по-хубаво от това да прегърнете собственото си бебе . Понякога родителите не правят това по различни причини и повечето от тях са заблуди или са остарели вярвания (както при съветите, които често майките чуват: „не го носи на ръце прекалено дълго, че ще свикне с това...").

С течение на времето детето ще порасне и няма да ви позволи да го прегръщате. Така се наслаждавайте на тези моменти, докато все още можете.

Прегръдката дава усещането на детето, че е обичано и подкрепяно, засилва увереността в собствените му сили. И освен това повишава доверието и вярата във вас. След време, като тийнейджъри, прегръщаните деца ще са склонни много повече да се доверят на родителите, отколкото ако това им е било спестявано.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ