Напишете дума/думи за търсене

7 златни правила за съхранение на кърма

За кърмещите майки съхранението на кърма е от съществено значение.



То осигурява не само удобство, но и гарантира, че бебето получава важните хранителни вещества, дори когато мама я няма. Днес ви представяме златните правила за съхранение, които ще ви помагат да запазите всички ценни ползи от кърмата.

1. Използвайте подходящи съдове за съхранение

Изборът на подходящи съдове за съхранение е ключов. Спирайте се на контейнери от стъкло или BPA-свободен пластмасов материал. Тези материали не реагират с хранителните вещества в кърмата и не предизвикват загуба на хранителна стойност.

2. Маркирайте и датирайте съдовете

Винаги маркирайте съдовете с датата на съхранение. Това ви помага да следите времето, през което кърмата е била запазена, и да използвате първо тази, която е била съхранявана по-дълго.

3. Съхранявайте на подходяща температура

Кърмата трябва да се съхранява при подходяща температура, за да запази своите качества. Обикновено препоръчваната температура е между 0°C и 4°C. Избягвайте размразяването и повторното замразяване на кърмата, тъй като това може да намали качеството й.

4. Правилно замразяване и размразяване

Ако решите да замразите кърмата, уверете се, че е хладка. Замразявайте в малки порции, за да имате по-голям контрол върху количеството, което размразявате. Размразете кърмата в хладилник, а не на стайна температура, и използвайте я в рамките на 24 часа след това.

5. Избягвайте преднатоварване на хладилника

Не претоварвайте хладилника, тъй като това може да повлияе на ефективността на охлаждане и да доведе до неравномерно разпределение на температурата.

6. Хигиена при съхранение и изцеждане

Преди да съхраните или да се изцедите, уверете се, че ръцете ви са чисти. Използвайте чисти съдове и принадлежности. Това намалява риска от попадане на бактерии в млякото.

7. Следете за промяна в кърмата

При съхранение на кърма, бъдете внимателни за знаци на влошаване на кърмата, като странен мирис, необичайна консистенция или промяна на цвета. В случай на такива признаци, изхвърлете млякото, тъй като може да бъде заразено или да е загубило хранителната си стойност.

СНИМКА: Breastfeedingcenter

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ