Напишете дума/думи за търсене

Бебетата са способни да имитират лицеви експресии още през първите дни

Децата са способни да имитират лицеви експресии още през първите дни, след като се родят.

На възраст 4-5 месецa бебета започват с вокалното взаимодействие като гукане и смеене, плач за привличане на внимание. На около 8 месеца те започват да имитират действия като пляскане и махане с ръце. До 18-месечна възраст детето трябва да се е научило да имитира прости действия като удряне по барабан и посочване на части на тялото си или слагане на предмети по тях.

Ето няколко съвета как да учите вашето дете да имитира и учи от вас и другите около него:

Бъдете лице в лице

Вашето дете има нужда да вижда очите, устата и цялата ви лицева експресия. За него е важно да вижда как правите тези звуци с уста. Ако детето ви не ви гледа в очите можете да държите интересен обект близо до лицето си, за да привлечете вниманието му.

Имитирайте звуците, действията и лицевата експресия 

Когато детето ви прави физиономии или се смее, имитирайте го. Когато вие имитирате детето си, то ще бъде по-склонно да задържи вниманието си и да се ангажира в дейност с вас. Може да започнете да го имитирате, след което вие да направите нещо интересно за него. По този начин ще започнете да развивате и умението за спазване на ред.

Изчакайте вашето дете да избърбори нещо и тогава го имитирайте

Дори когато детето ви е на 8-10 месеца можете да започнете да имитирате звуците, които издава.

Имитирайте действия

Помогнете на детето да имитира различни действия като пляскане с ръце или жестове като махане, дори прегръщане или даване на целувка. Докато е по-малко е добре тези действия да произвеждат повече звуци, за да привличате вниманието му за повече време. В началото ще се наложи да му помагате физически, докато то се научи как само.


Играйте на криеница

Скривайте се зад ръцете си или зад одеалце или друг обект, ще видите, че децата обожават тази игра и я имитират. Освен това благодарение на нея децата се научават за постоянството на обектите или иначе казано, че те съществуват дори, когато не ги виждат.

Пейте песни

Повтаряйте едни и същи песнички често. Когато детето ви чува една песен много пъти, то е по-вероятно да започне да имитира звуците, думите и движенията. Постепенно започнете да спирате преди думите, които знаете, че детето ви е усвоило.

Имитирайте животинските звуци

Звуците на животните са чудесни за имитиране и децата ги обожават. Освен това са чудесен начин да окуражите имитирането. Гледайте книжки или използвайте животни-играчки казвайки „Мяу"; „Му-му"; „Бау"; „Па-па" и др. и изчакайте детето ви да повтори.

Как да стимулираме детето да подобри речевите си способности?

В този период е изключително важен начинът, по който родителят говори пред своето дете. За това ви съветваме да се стараете да изговаряте всички думи ясно и отчетливо, за да може то да ги научи правилно

Много е важно да се открои разликата между говорене пред детето и говорене на детето. И в двата случая трябва да се стремите да говорите на книжовен език, имайки предвид, че децата попиват всичко, което видят и чуят. Отделяйте специално внимание да разговаряте, без значение на каква възраст е то.

Никога не е излишно да описвате подробно какво правите и виждате, както и да питате детето какво вижда и какво прави, без разбира се да очаквате то да ви отговори с пълни и сложни изречения, а понякога дори изобщо да отговори. 

Не се притеснявайте да подавате много информация на детето си чрез различни стимулации, в този период малчуганите са способни да възприемат огромно количество информация, въпреки че невинаги могат да го изразят. Важното е да се стремите да изговаряте и показвате всичко ясно и отчетливо.

Най-важно е да го поощрявате във всеки един негов опит да общува и говори, без да го притискате, ако самото то не пожелае. Но каквото и да правите, наслаждавайте се на прекрасните моменти, които прекарвате заедно виждайки как то се развива и забавлява.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ