Напишете дума/думи за търсене

3 заблуди, в които всяка бременна вярва

Бременността е период от живота, който е изпълнен с радост и очакване, но също така и с много митове и подвеждаща информация.


Нека разгледаме някои от най-разпространените лъжи, в които всяка бъдеща майка може да повярва и каква истина се крие зад тях.

“Трябва да ядеш за двама.”

Една от най-честите лъжи, в които вярват бременните жени, е, че трябва да ядат за двама - за себе си и за бебето. В реалността обаче, в началото не се изисква увеличено потребление на калории. През първото тримесечие дори ще консумирате по-малко заради гадене, а през следващите две тримесечия трябва да увеличите потреблението си със само около 300-500 калории повече от обичайното. Качеството на храната е по-важно от количеството, затова се фокусирайте върху разнообразна и питателна диета.

"Може да се използва абсолютно всякаква козметика."

Много жени вярват, че по време на бременност могат да използват всички видове козметика, които обичат, без никакви последици. Това обаче не е напълно вярно. Някои химикали, които се срещат в козметичните продукти, са вредни за бебето. Например, някои видове кремове и лосиони съдържат ретиноиди, които са свързани с повишен риск от вродени аномалии.

Преди да използвате козметични продукти по време на бременност, е важно да прочетете етикета и да се консултирате с лекар или дерматолог.

”Трябва да се пазиш от всякакъв вид упражнения."

Вярно е, че определени видове упражнения трябва да се избягват по време на бременност, например тези, които включват висок риск от падане или травма, но все пак физическата активност е изключително важна за здравето и благополучието на бременната жена и бебето.
Умерените упражнения като плуване, ходене и йога помагат за поддържане на здравословна телесна маса, намаляване на стреса и подобряване на съня. Важно е обаче да се консултирате със своя лекар преди да започнете нов режим на тренировки и да избягвате високоинтензивни дейности.

Бременността е уникален период в живота на всяка жена и е важно да се осведомите относно вярната информация и да не вярвате на митове и лъжи, които могат да ви причинят стрес и безпокойство. Винаги се консултирайте се със своя лекар.

СНИМКА: Image by lookstudio on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ