Напишете дума/думи за търсене

4-те въпроса, които да задаваме на детето всеки ден

Често в ежедневните си грижи и дейности ние забравяме да поговорим с детето, а то има нужда да споделя с нас своите преживявания. Липсата на комуникация обаче постепенно може да доведе до емоционално отчуждаване. Как да избегнем това?


Според учените средно родителите разговарят с децата си след работа само по около 12,5 минути на ден. През 8,5 от тях те казват на малчугана какво да свърши, дават му инструкции и наставления. Така комуникацията, която е в полза на детето остава около 4 минути на ден!

Писателката Джейми Харингтън формулира 4 въпроса, с които детето ще чувства, че се интересуваме от него и от неговите преживявания. Тя разказва как успява да запази ползотворното и за двете страни общуване въпреки че работи 7 дни в седмицата. „Имам много малко време, което мога да отделя на дъщеря си, защото съм прекалено заета. Въпреки това отделям поне 15 минути всяка вечер, за да си поговоря с нея."
Според Джейми следните въпроси ще помогнат да се запази топлата връзка между детето и неговата майка, дори и ако последната няма достатъчно време.

1. Как мина денят ти?


Ако детето отговаря с една дума, например „лошо", „ нормално" и т.н. или се шегува, не е необходимо да провеждаме разпит. Можем просто да отговорим: „ Добре, щом не искаш – не казвай, но искам да знаеш, че можеш да ми споделиш и по-късно." С течение на времето детето ще разбере, че се интересувате и вълнувате от ежедневието му и ще започне да споделя.

2. Как са приятелите ти?


Може да попитате за конкретен приятел или за всички по принцип. „Разкажи ми за .... /най-добрия му/й приятел/", „Какво харесваш в него/нея." и т.н. Това са въпроси за всеки повод и за всички възрасти.

3. Какво хубаво ти се случи днес ?


Дори и в най-дъждовното и мрачно време, след изпит или след дълъг ден в училище, детето трябва да се забавлява. Нека ви разкаже как е ходило на кино, на кафе, на разходка в парка и т.н. Споделените положителни емоции „отключват разговора" и носят удовлетворение и за двете страни в него.

4. Имаш ли нужда от помощ или с какво мога да ти помогна?


Всички знаем колко е трудно ние - възрастните, да помолим някой друг за помощ. А сега си представете какво коства това на едно дете! За да ви се довери и да поиска подкрепата ви за нещо по-голямо, трябва вие да спечелите доверието му, като му помагате например да си почисти стаята, да си напише домашното и т.н. Така ще можете да си поговорите и за други неща. Но не разглезвайте детето, като го правите всеки път!

За да е ползотворен разговорът, моля, не прекъсвайте детето. Изслушайте го и след това коментирайте. Нека очите ви бъдат на едно ниво. Ако то е седнало на дивана – седнете и вие, поддържайте визуален контакт, не се разсейвайте с телевизора или с телефон. В никакъв случай не пренебрегвайте физическия контакт – прегърнете го, целунете го, вземете ръката му. Ако сте в лошо настроение или нямате време, просто кажете на детето истината. То ще разбере, че ще поговорите с него при първа възможност.


Източник: Раннее развитие детей

СНИМКА: Image by prostooleh on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ