Напишете дума/думи за търсене

8 неща, които отличават родителите-милениали

Към този момент пет основни поколения формират нашето общество. Това са Генерация Z (или Centennials), Генерация Y (или Милениали), Генерация X, Бейби бумъри и Традиционалисти (или тихо поколение, които най-общо казано са нашите баби, дядовци или възрастни родители).

Милениалите съставляват около 20% от населението на България. Те са родени в периода 1980 – 1995 г. и за техен принцип се смята фразата "Аз заслужавам".

Това са хората, пораснали наравно с разцвета на актуалните технологии. Хора, упреквани в нарцисизъм, разглезеност, индивидуализъм. Докато обществото анализираше какви са тъкмо, вчерашните деца пораснаха и сами станаха родители, въпреки че избират да отсрочват раждането допустимо най-късно. Разбира се, те имат друг метод към родителството и вкарват свои правила на образование. Ето някои основни характеристики, които ги отличават.

1. Те стават по-късно родители – междинната възраст на актуалните майки е след 26 години.

2. Имат висока степен на образование, най-вече висше или незавършено висше.

3. Наказват по-малко своите деца, учат ги да бъдат самите себе си и да не се опасяват да пробват нещо ново.

4. Създават връзка с децата си, основана на демократични правила и са по-склонни към взаимни компримиси.

5. Не държат на концепцията за триумф и високи достижения, вълнува ги повече душевният комфорт и спокойствието.

6. С повишаване на благосъстоянието си, милениалите харчат доста повече пари за децата си от предходните генерации. Може би поводът е в съзнателното родителство, т.е. двойките имат деца, когато вече могат да си позволят повече материални неща.

7. Преди на децата им се караха за счупена играчка, а за милениалите разглобената количка е сензорен метод на игра, развиване на фината моторика и способ за опознаване на околния свят. Може би отглеждат предстоящ инженер и откривател. Детето е надраскало стените? Расте с въображение на художник, би трябвало да му купим нови бои.

8. Същото е и с облеклата – може да се търкаля и в калта, и да пада по тревата колкото му е прелестно – гащеризонът му е непромокаем, а панталонките ще се изперат, тъй като новите прахове за пране са доста мощни.

Поколението на милениалите се води от концепцията за ранно детско развитие, Монтесори възпитателни методи, еко и био продукти, както и захранване, водено от бебето. Дървените играчки и самостоятелността от по-ранна възраст са допълващи отличителни характеристики. И във всичко това няма нищо лошо - дори напротив. Те са отличителен и модерен белег на едно актуални поколение, което в момента отглежда децата на бъдещето и света.

СНИМКА: Image by prostooleh on Freepik

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/child-holding-hand-of-another-person-236164/

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ