Напишете дума/думи за търсене

Какво е коклюш и защо е толкова опасен?

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е силно заразна респираторна инфекция, причинена от бактерията Bordetella pertussis, която може да засегне всички възрасти.


Коклюшът се разпространява лесно от човек на човек главно чрез капчици, образувани при кашляне или кихане. Инфекцията е най-опасна при кърмачетата.

Първите симптоми обикновено се появяват 7 до 10 дни след заразяването. Те включват лека температура, хрема и кашлица, която в типичните случаи постепенно се развива в натрапчива кашлица, последвана от магарешка кашлица, оттук и общоприетото наименование магарешка кашлица. Пневмонията е сравнително често усложнение, а гърчовете и мозъчното засягане се появяват рядко.
Пациентите с коклюш са най-заразни до около 3 седмици след началото на кашлицата и много деца, които се заразяват, имат пристъпи на кашлица, които продължават 4 до 8 седмици. За лечение на инфекцията се използват антибиотици и симптоматични медикаменти.

От бебетата на възраст под 1 година, които са лекувани в болница с магарешка кашлица, около 68% развиват апнея (животозастрашаващи спирания на дишането), около 20% развиват пневмония. Другите усложнения са гърчове, енцефалопатии и макар и в 1% - смърт.

Заболяването при тийнейджърите и възрастните също може да се усложни с пневмония. Усложненията обикновено са по-малко сериозни в по-горните възрастови групи, особено при тези, които са били ваксинирани срещу магарешка кашлица. Сериозните и понякога смъртоносни усложнения са по-вероятни при бебета на възраст под една година.

Ваксините срещу грип не предпазват от коклюш, но ваксините срещу коклюш - да. Ваксините срещу магарешка кашлица са ефективни, въпреки че не са съвършени. Възможно е и се наблюдава разболяване от магарешка кашлица и при ваксинирани срещу коклюша хора. Обикновено инфекцията не е толкова тежка, както при неваксинирани - симптоматиката е по-лека, боледуването е по-краткотрайно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ