Напишете дума/думи за търсене

Как да отговаряме на въпросите на детето за Великден?

За малките деца Великден е забавно тържество, изпълнено с шоколадови зайчета, борене с яйца и вкусен козунак.

Често те не осъзнават, че празникът има културно и религиозно значение, което е оформило традициите през годините.

Тази година се възползвайте от възможността да разкажете на децата си малко повече за Великден като им споделите тези любопитни факти. Ще научите защо хората ядат агнешко на Великден, откъде идва великденското зайче и как определяме датата. Добър повод да поговорите за празника може да бъде времето, в което боядисвате великденски яйца заедно със семейството си.

Какво е значението на Великден?

Отговор: Великден е празникът на възкресението на Исус Христос.

Великден е един от най-важните дни в християнството, на който празнуваме възкресението на Исус три дни след разпъването му. Преди Великден, обикновено хората спазват за определен период от време хранителни ограничения, известни като Великите пости и често се отказват от нещо, което им харесва, за да си спомнят за жертвите, направени от Исус. Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на големия християнски празник – Възкресение Христово.

Кога се празнува Великден?

Отговор: Великден винаги се празнува в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие (или официалния първи ден на пролетта).

Католическата църква изчислява Великден по Грегорианския календар, докато православните църкви използват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на различна.

Защо хората боядисват яйца за Великден?

Отговор: Яйцата символизират ново начало, точно както пролетта.

Яйцата са били използвани през цялата история като символ на прераждането, което е прието да представлява възкресението. Първите боядисани и украсени великденски яйца са записани още през 13 век. А най-ранните великденски яйца са били боядисвани с вещества като растителна боя и въглен.

Източник: parents.com

СНИМКИ: 

Photo by Mikhail Nilov

Photo by Pavel Danilyuk

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ