Напишете дума/думи за търсене

Какво никога не се прави на Велика събота

Велика Събота е един от най-важните дни в православната църква.


Днешният ден се чества с голямо уважение и почит, както и с грижа за традиционните обичаи и ритуали. Въпреки това, има редица неща, които никога не трябва да правите на Велика събота. Ето кои забрани е хубаво да спазваме.

Без алкохол


Не пийте алкохол на Велика събота. Този ден е свещен и се празнува с религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Пиенето на алкохол може да доведе до неразумни решения и действия, които да нарушат свещеността на деня. Единствено се позволява на тези от вас, които са минали тежкият петъчен пост да консумират до 1 чаша вино.


Без танци и музика

Обичаите не позволяват да танцувате или пеете, защото Велика събота е ден за почит и спокойствие. Не е най-подходящият момент за шумни прояви.


Без лов и риболов

Днес е забранено ловуването и рибарството. Велика събота е ден на почит и поклонение към мъртвите и за грижа за дома и семейството.

Забрана за градинарство и ръкоделие

Забранено е градинарството и ръкоделието на Велика събота. Този ден е свещен и трябва да се посвети време на религиозните ритуали и обичаи, както и на грижата за дома и близките. Затова е по-добре да се отложи градинарството и ръкоделието за друго време.


Забрана за пране

На пето място, забранено е да перете дрехи или вършите други усилени физически дейности на Велика събота, освен основното почистване на къщата. Този ден е отреден за отдих и почит, а не за усилено физическо натоварване.Разрешава се почистване на дом, така че да бъде в благоприличен вид за посрещането на Великден, но не прекалявайте с подобен тип дейности – не са основната цел на Великденските празници. Отдайте се на почивка и съкровени моменти със своите близки!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ