Напишете дума/думи за търсене

Как конфликтите в семейството вредят на децата?

Изследователи от Калифорнийския университет откриват, че конфликтната семейната среда води до проблеми при децата в по-късна възраст.

Такива деца имат повече физически, емоционални и социални проблеми. Като възрастни е по-вероятно да имат сърдечно-съдови и имунни проблеми, депресия, емоционална нестабилност, проблеми с обвързването и други.

Деца, с постоянно каращи се родители, имат по-високи средни нива на кортизол, отколкото тези, които са израснали в спокойни семейства. Като следствие от това, те по-лесно се уморяват, играят по-малко и сънят им е по-неспокоен. При тях не се наблюдава привикване към стреса в семейството. Този стрес освен, че прави детето нервно, може да повлияе на структурата на неговия мозък като например върху гените, регулиращи стреса и проблеми с хипокампуса, което може да доведе до трудности в ученето и запаметяването.

Някои родители си мислят, че предпазват децата, когато избягват конфликтите или бързат да ги потушат, но изследванията показват, че това не е добра стратегия. Невербалният гняв и сърдито мълчание, отказът от общуване и сътрудничество се отразяват негативно на децата и отново могат да са причина за нервност.
Когато родителите не са разрешили конфликта, но потискат чувствата си и се опитат да се дистанцират емоционално, децата губят ориентация за случващото се, но усещат, че нещо не е наред. Те са много чувствителни и „хващат" наличието на конфликт и „засичат" емоциите на родителите много по-точно, отколкото предполагаме. Дори родителите да са се опитали да разрешат проблема в другата стая, появявайки се пред детето, то усеща какво се е случило и може да разбере, че се преструвате.


Как родителите да се справят с конфликтите?


Проявявайте емпатия един към друг. Започвайте разговора с изразяване на разбиране към другия. Нека партньорът ви разбере, че искрено се стараете.

Опитайте се да се поставите на негово място. Нека усети вашето желание да му влезете в положението.

Приемете, че в основата на неговото поведение или изказаните думи има основание и позитивно намерение.

Помнете, че го обичате. Той не е ваш противник, а част от вашия отбор. Подходете така към нещата, че заедно да се справяте с трудността. По този начин решението ще е общо и може избегнете спора кой е по-прав.

Не обвинявайте и помнете, че конструктивната критика действа само тогава, когато човекът може да направи нещо по отношение на случилото се.

Планирайте заедно как да се направят нещата по-добре следващия път.

Говорете с доброта. Всичко може да бъде казано от позицията на грижата, подкрепата и любовта.

СНИМКА: Image by gpointstudio on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ