Напишете дума/думи за търсене

Невероятният метод на Глен Доман за развитие на детето

Глен Доман е психо терапевт и пионер в областта на развитието на мозъка на детето. През 1955 г. основава Институтите за постигане на човешки потенциал (IAHP), организация с нестопанска цел, която предоставя учебни програми и книги, предназначени да подобрят и ускорят психическото и физическото развитие на нормални и мозъчно увредени деца.


В основата на неговата методика стои развитието на зрителните и физически способности на детето от раждането. Системата е насочена изключително за обучение в семейството и изисква от родителите висока самодисциплина и много време за занимания с детето.

Общо взето обучението по системата на Глен Доман се върти около един принцип- на всеки половин час бързо показване на детето на карти с определен размер с картинки и думи, ясно произнасяйки при това названието на изобразеното на картата. Сериите карти включват знания от различни области на науката. Това обучение трябва да започне от раждането и на две години детето ви вече ще чете, брои до сто и поразява всички околни със своето интелектуално развитие.

Базов принцип на методиката за възпитание по Доман: четенето е също толкова естествената функция на мозъка, както и речта, и колкото по-рано детето се научи да чете, толкова по-бързо то ще може да се развива в бъдеще.

Децата, възпитавани по метода Доман, изпълняват невероятни гимнастически упражнения в най-ранна възраст, могат да четат от 2-3 годишни, говорят на няколко чужди езика, свирят на няколко музикални инструменти и значително изпреварват своите връстници в развитието. И това се случва, защото методиката Доман е изградена на желанието на децата да се движат и да откриват света наоколо.

В цялата си работа Глен Доман постоянно подчертава следните тезиси:

Човешкият мозък расте вследствие постоянното му използване и този ръст фактически завършва към шестгодишна възраст.

Малките деца са много по-способни да се обучават, отколкото всеки друг.

Малките деца са убедени, че най-прекрасния подарък за тях, е вниманието, което им отделят възрастните, особено мама и татко.

Най-добрите учители на детето са неговите родителите.

Те могат да научат детето си на абсолютно всичко, което те самите знаят, само ако това знание е истинно и основано на факти.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ