Напишете дума/думи за търсене

Учени изчислиха колко енергия е нужна за износване на бебе

Не е нужно да казваме, че бременността е изтощителна – от момента на онези ранни дни, когато всеки симптом изглежда нов, до болките и неудобствата през последните седмици преди раждането.

Ново изследване хвърля светлина върху това колко много енергия действително се изисква за износването на едно бебе.

В изследването, което беше наскоро публикувано в списание "Science", австралийски учени разгледаха метаболитната активност по време на една нормално протичаща бременност и установиха, че енергийната потребност е около 50 000 калории, което очевидно е много повече, отколкото учените са вярвали преди това.

Изглежда, че предишните оценки са били по-ниски, защото широко разпространеното убеждение е било, че голяма част от енергията, необходима за зачеване, е съсредоточена в матката, но всяка жена, която някога е била бременна, ще ви каже, че бременността засяга цялото тяло. Всъщност, 96% от изразходваната енергия идва от тялото на жената, докато 4% идват от тъканите на развиващото се бебе.

Дъстин Маршал, еволюционен биолог в Университета Монaш и един от авторите на изследването, каза пред New York Times, че той и студентите му са проучили съществуващата литература за метаболитните нива на десетки видове, включително по време на размножаването, и предишните оценки не са съвпаднали. Енергията, съхранена в тъканите на човешкото бебе, представлява само около 4 % от общите енергийни разходи през деветте месеца. Останалите 96% са допълнителна енергия, необходима на тялото на жената.

Макар да изглежда очевидно, изследователите отбелязват, че размерът на животното има пряко въздействие върху това колко енергия му е необходима за размножаване, докато ние, големите топлокръвни бозайници, се нуждаем от още повече енергия, за да поддържаме телесната температура. Разбира се, носенето на бебе само добавя към тази калорийна потребност.

„Това ме шокира," каза Маршал пред изданието. „Многократно се връщахме към източниците, защото изглеждаше удивително много въз основа на теоретичните очаквания.""

Чрез агрегиране на тези данни, изследователите оцениха разхода на енергия за размножаване на 81 вида, от насекоми до змии до кози. Екипът на Маршал установява, че размерът на животното пряко влияе върху това колко енергия му е необходима за размножаване. Например, микроскопичните видове може да се нуждаят от по-малко от милионна част от калория, за да произведат едно потомство. На другия край на спектъра, сърната с бяла опашка се нуждае от повече от 112 000 калории, за да роди едно еленче.

Маршал съобщава, че има множество причини, поради които бозайниците изразходват толкова високи калорийни нива за бременността, и отбелязва, че много видове изграждат плацента, за да прехвърлят хранителни вещества на ембрионите си. Но хората вероятно плащат особено висока цена, защото жените са бременни по-дълго от повечето други бозайници.

Със сигурност новите открития ще затвърдят това, което жените винаги са знаели: износването на бебе е сериозна и тежка работа и изисква много енергия, за да поддържате себе си през това време. Още една причина да си дадете време за почивка, грижа за тялото и да му давате колкото може повече любов, докато чакате бебето да се появи през тези дълги девет месеца.

СНИМКА: Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ