Напишете дума/думи за търсене

Рецептите на Петър Димков при детски бронхит

Петър Димков е един от най-известните български лечители. Оставя ни в наследство рецепти, които са истинско злато и се използват и до днес.

Димков се уповава на силата на билките и естествените продукти, които за разлика от лекарствата, не тровят организма, докато се опитват да убият вируса. Вижте какво ни е завещал в случаите на бронхит при деца.


Домашна настройка

Приготвяне:

Вземат се 10 г истинска бяла дъвка (сакъз или мастика). Счукват се ситно и в 500 г чист маслинен зехтин на „водна баня" и тих огън врат 30 минути, като непрекъснато се бърка, за да се разтопи добре дъвката. Като изстине, се прецежда и се засилва с 5 г чист терпентин от аптеката. Разбърква се, за да стане хубава смес.


Как се приема:

Сутрин, обяд и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 чаена лъжичка.

Отвара

Приготвяне:

Смесват се 50 г босилек и по 25 г от билките бял равнец, живовляк-широколистен, леска-лист, горска ягода – лист, подбел, сладко коренче, смрадлика, тополови листа.

От тази билкова смес, предварително много добре разбъркана, се отделят 2 супени лъжици, добавят се 2 супени лъжици чист пчелен мед и се запарват в 600 мл кипяща вода. Врат на тих огън още 10 минути и като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

Как се приема:

Десет минути след настройката и два часа след ядене (сутрин, обяд и вечер) се пие по 30 мл.


Процедури:

Правят се вечер, преди лягане, в следната последователност:


Парна баня на главата с чай от бъзов цвят или чай от лайка с прибавка на 1 чаена лъжичка чист пчелен мед.

След това да се облече на голо жилетка, ушита от тънко хасе, с 4 джоба от ключицата до ребрата, оформени с хоризонтални тегели, широки около 1 см. Джобовете се пълнят със смес от: готварска сол и рафинирана сяра на прах в пропорции 5 супени лъжици сол, 1 супена лъжица сяра. Жилетката се сваля чак сутринта и тялото се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт.


Важни добавки:

В спалнята на детето да има винаги два букета от борови клонки, които да се сменят на 10 дни с нови.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ