Напишете дума/думи за търсене

Родителските грешки, които разглезват децата

Всички родители искат най-доброто за децата си. Понякога обаче не си дават сметка как с действията си правят децата разглезени.

Неволните родителски грешки могат да повлияят на детското развитие и поведение, което да рефлектира върху държанието на малчуганите като възрастни. Ето кои са те.

Награждаване на лошото поведение

Понякога за родителите е истинско предизвикателство да се справят с лошото поведение на децата. Те се съгласяват с искането на детето, само и само то да се успокои. Ако например детето плаче и има гневни изблици, защото в този момент иска сладолед, а вие се съпротивлявате на това желание, то започва да плаче още по-силно. В даден момент се предавате и се съгласявате да му дадете сладолед, за да се успокои.

Това е грешка, която не е добре да се допуска, защото малчуганът свиква, че с по-настоятелно поведение ще ви пречупи и в крайна сметка ще получи онова, което иска. Неприемливото поведение не трябва да се награждава. За предпочитане е да държите на забраната си и да му обясните подробно на защо му отказвате.

Липса на последствия


Не съществува родител, който да не иска да предпази децата си от всичко лошо на света. Негативните последици от различни обстоятелства, грешки, реакции на други хора са само част от нещата, които биха могли да предизвикат болка и негативни емоции у децата. Но последиците от обстоятелствата са най-добрият житейски учител. В повечето случаи е по-добре да оставите детето да понесе последиците от думите, действията, грешките си, за да извлече нужните уроци. Така се изграждат характери, личностни качества и умения.

Награждаване с материални подаръци


Вярно е, че живеем в материален свят, но награждаването на всяко постижение на детето с материални блага, пари, техника, обещания да му се купи нещо скъпо или нещо, което то иска, само подхранват разглезеността на детето и превръщат материалното в основна висша ценност в неговите представи. Моралните подбуди остават на заден план.

СНИМКА: Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ