Напишете дума/думи за търсене

Световноизвестният астролог Линда Гудман за детето зодия Дева

Още от раждането това бебе носи у себе си и проявява актьорския талант на Девата. Най-напред се опитва да имитира звуците около него.

По-късно имитира майка си и я разбира от една дума. На пръв поглед е спокойно и мирно дете, но всъщност е по-пъргаво и буйно от другите деца.

Това е едно противоречие, което подсказва бъдещата личност - от една страна ще обича да утешава хората и да се грижи за тях, а от друга лесно ще се ядосва и ще бъде раздразнително. Взискателността на Девата по отношение на храната се проявява отрано. Бебето може да ви изненада със странните си предпочитания. Не се чудете защо то извръща главица или плюе, когато му давате ябълково пюре. Може би предпочита от моркови или праскови?

Ако упорствате, рискувате това омразно ябълково пюре да се размаже по пода и мебелите. Тази придирчивост към яденето ще се запази у Девата през целия й живот. Вероятно ще се появят и някакви храносмилателни оплаквания. Иначе детето Дева е лесно за отглеждане. То не създава проблеми и си стои кротко, докато майка му върши къщната работа. Още от малко обича реда и винаги подрежда играчките си след игра. Обикновено проговаря много рано и с радост бърбори пред близките си, но пред непознати хора е мълчаливо, свито и срамежливо.

Когато тръгне на училище, детето Дева ще стане любимият ученик на учителите. То е дисциплинирано и редовно учи уроците си. Бързо схваща и те нямат почти никакви проблеми с него. Единствено трябва да внимават със забележките - в никакъв случай не бива да му ги правят пред другите деца. Това може да потисне самочувствието му и да го разболее, или пък то да изгуби всякакво желание да ходи на училище. Допусне ли грешка, трябва много тактично и спокойно да му се обърне внимание. Повече не е нужно - то ще направи всичко възможно да не я повтаря.

Детето Дева с удоволствие изпълнява поръчения, от които останалите деца обикновено бягат. То е изпълнително, сериозно, притежава различни дарби. Умее да рисува и често се заема с училищния стенвестник. Участва в театралните представления. Успехите му трябва да бъдат оценени по достойнство, за да получи то признание и стимул за работа. Хапливите забележки на буйните му другарчета го ядосват и изкарват извън релси.

Тъй като е много внимателен, съсредоточен и прецизен, ученикът Дева лесно забелязва всички грешки, което може да го направи отличен помощник на учителя при проверка на писмени работи. Но това е нож с две остриета. По същия начин той би забелязал грешките, допуснати неволно от самия учител, или пък неточните данни в учебника. И понеже е честен, няма да се поколебае да ги съобщи на всеослушание. От това учителският авторитет може и да пострада, но истинският педагог трябва да преглътне и се извини в името на истината и на възпитателните цели, които преследва. Любознателният ум на Девата иска да знае всичко. Той търси обяснение на нещата и явленията в книгите, но често поставя под съмнение прочетеното. Писаното слово не му е достатъчно. Затова на децата Деви още от малки трябва не само много да им се чете, но и да им се дават най-различни образователни играчки. Целта е те да получат добро образование. В противен случай, когато пораснат, ще станат неудачници.

Като перфекционист Девата би страдала болезнено от факта, че знае по-малко от другите хора, а това ще я направи още по-раздразнителна и затворена. Родителите на дете Дева, което навлиза в пубертета, трябва да бъдат много внимателни. Понеже тогава се засилва и оформя интересът към противоположния пол, трябва да се направи всичко възможно това да протече гладко. И без това Девите не приемат лесно близки взаимоотношения. Ако юношата Дева харесва някое момиче, той трябва да бъде оставен на мира. Никой не бива да му се бърка и да изказва мнения. Иначе има опасност той да бъде наранен, да се отдръпне и никога повече да не погледне другия пол. Създавайки му комплекси, има опасност да го обречете на вечно ергенство. Същото е и при момичетата.

Не се шегувайте с Девата за нейното първо приятелство. Това може да я нарани емоционално за цял живот. Обсипвайте вашето дете Дева с внимание и любов. То има нужда от тях. Само няма да ви каже колко силно ги желае, но ще страда дълбоко, ако не му ги дадете. Трябва да чуе от вас колко е умно, забавно, интересно и красиво и това да му се повтаря по-често, за да придобие самочувствие. Няма опасност, ако прекалите с ласките и похвалите, да го превърнете в самовлюбен егоист. У него самолюбието и високото самочувствие, което му изграждате, винаги ще се уравновесява с вродената му скромност и боязливост. Така че, мили родители, давайте на вашето дете Дева ежедневната дажба от емоционални витамини заедно с рибеното масло.

Още от малко то ще си създаде постоянен ред и навици. Затова е най-добре да има самостоятелна стая. В противен случай често ще се сърди, когато премествате нещата му на друго място или не разбирате желанието му да се усамоти. Не бива да се нарушава дневният режим, който само си е изградило. Това ще го разстрои. Не го предизвиквайте много да откровеничи. То обича да критикува и уж забавно, но иронично така може да имитира недостатъците на всеки член от семейството, та чак да се изприщите от неудобство. Майката трябва да бъде подготвена, че това дете ще бъде претенциозно и придирчиво по отношение на храната и готвенето. В картофеното пюре не може да има никакви бучици. В яденето - никакви силни подправки! Тези капризи ще бъдат компенсирани обаче от други качества. Детето Дева проявява удивително чувство за отговорност. То така мило и грижовно съчувства на мама, когато я боли г лава, или на татко, когато има проблеми в службата. Помага в къщната работа, не харчи неразумно джобните си пари и е за пример в училище. Приятно е да имаш такова дете вкъщи, макар че отвреме-навреме ще ви се прииска да го шляпнете, когато ви кара да почистите докрай семчиците от лютите чушки или не иска да облече току-що изгладената блузка, защото имала две гънчици.

Детето Дева обича животните, особено по-малките. С удоволствие се грижи за тях. Не му взимайте обаче куче, което ще стане огромно. По-добре донесете вкъщи някое птиче или малко коте. А забелязали ли сте с какъв интерес то наблюдава мравките? Движението около един мравуняк занимава и интригува неговото практично и любознателно съзнание. За възрастта си това дете обикновено е по-умно от останалите деца. Съобразявайте се с мнението му. Бъдете ясни и точни в изискванията си към него и то ще се постарае да ги изпълни. Развивайте и поощрявайте въображението му. Не се страхувайте, че ще го разглезите или ще го превърнете в празен мечтател. Именно мечтите, които ще му вдъхнете като дете, биха му осигурили онова емоционално равновесие, което ще му е особено нужно, когато порасне. Внушете му нещо прекрасно и приказно, към което да се стреми. Мисълта за сбъднати като с магическа пръчка желания ще го спасява от самота през следващите години. Детето Дева е един истински малък реалист. Затова може би не обича най-много на света измислиците и приказките. Но има нужда от тях, повярвайте ми!


Откъс от „Слънчевите знаци", Линда Гудман

Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ