Напишете дума/думи за търсене

Вредят ли амбициозните родители на децата си?

Родителите са готови на всичко, за да осигурят добруването на децата си.

В същото време, непрекъснато се увеличават различните теории и съвети за модерното възпитание, предоставяни от свръхактивни приятелки и неизвестни „специалисти", което ни кара да прекаляваме и често води до обратния ефект. Ето кои от новите тенденции във възпитанието и грижата, които могат да навредят повече, отколкото да помогнат.

Когато спортът не е здраве


Много майки, веднага след раждането, записват бебетата си на масаж, плуване и динамична гимнастика. Обаче, когато стремежът към създаване на дете шампион се превърне в нездрава амбиция, може да се стигне до проблеми в развитието. Прекомерният натиск върху детската психика може да ги направи перфекционисти и егоисти в бъдеще.

Неправилно хранене от страх от наднормено тегло

Някои майки се страхуват толкова от наднорменото тегло на детето си, че предприемат неразумни действия. Например, те се опитват да намалят храненето на детето с кърма или използват по-малко количество изкуствено мляко. Това обаче може да има сериозни последици. Правилното хранене, определено от педиатър и диетолог, е ключът към здравето на детето.

Липса на внимание поради работа и социални мрежи

Работният ден на съвременните родители се разтяга до късно през нощта, а технологиите позволяват това. Ако не е работата, социалните мрежи често заемат времето на родителите, оставяйки децата сами. Но нито едно семейство или човек не става по-щастлив, когато живее в самота.

Хипер-грижовност и нейните последствия


Постоянното желание да се грижим за детето може да доведе до развитие на комплекси и страхове. „Ако мама не е до мен, не мога да направя нищо сам" е мисъл, която често се среща при деца, отгледани от свръхгрижовни родители.

Участие в конкурси и шоу програми


Конкурси за красота, музикални състезания и шоу програми могат да разкрият таланта на детето. Въпреки това, не забравяйте, че не всички ще оценят способностите му така, както най-близките хора. Това може да доведе до стрес, депресия, хранителни разстройства и анорексия.

Дори най-грижовните родители могат да разрушат щастливото детство на своите малчугани. Поддържайте баланс, вслушвайте се в желанията на детето си, отделяйте му внимание и помнете, че щастието не се измерва с тренировки и медали, а с усмивки и хубави спомени.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by freepik

Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ