Напишете дума/думи за търсене

Съдбата на мъжа зависи от отношенията с баща му

Изследвания показват, че нервността при мъжете често е свързана с липса на внимание и грижа от бащите им.

Американски учени твърдят, че не само липсата на време за игри и общуване с бащата, но и недостатъчната похвала и подкрепа в ранното детство могат да доведат до повишена нервност.

Университетът в Калифорния проведе проучване с 912 участници на възраст между 25 и 74 години, които споделиха детайли от взаимоотношенията си с бащите си в детството. Резултатите показаха, че много от тях имаха добри отношения с майките си, но не и с бащите си, особено мъжете.

Предишни изследвания показват, че майчината любов значително влияе върху характера на детето, което подтикнало учените да изследват и влиянието на бащинската връзка върху момчетата. Липсата на бащинска обич често води до емоционални проблеми и лошо настроение в зряла възраст.

Мъжете, които не са получили достатъчно внимание от бащите си, са по-податливи на стрес и здравословни проблеми. Учените подчертават значението на бащината роля в живота на момчетата за тяхното емоционално и психическо развитие.

Въпреки това, те отбелязват, че момчетата могат да станат пълноценни и здрави мъже, дори ако растат без модел на подражание от таткото. Този факт е особено важен за случаите, когато момчетата се отглеждат само от майките си.

Около шестгодишна възраст момчетата преживяват значителна промяна. В този период тяхната мъжественост сякаш се събужда внезапно. Дори тези, които не са гледали много телевизия, започват да проявяват интерес към игри с мечове, бойни сцени и шумни занимания. Важно е да се отбележи, че около шест години момчетата започват да се привързват към своите бащи или други важни мъжки фигури в живота си, като търсят тяхното присъствие и напътствия, стремейки се да подражават и да се учат от тях.

Ако бащата пренебрегне сина си в този период, детето може да започне да търси внимание чрез различни проблемни поведения като кражби, подмокряне на леглото или агресивност в училище. Тези действия често са опит да привлекат вниманието на бащата.

Този увеличен интерес към бащата не означава, че майката губи своето значение. От шест до тринадесет-четиринадесет години момчето продължава да обожава майка си и да се учи от нея. Но с времето интересите му се насочват все повече към това, което могат да му предложат мъжете в живота му. Момчето осъзнава, че става мъж, и трябва да се учи от по-големи и опитни мъже, за да завърши своето развитие. Ролята на майката е да продължи да предлага подкрепа и топлина, докато бащата трябва да увеличава своето участие в живота на сина си. Сега, от емоционална гледна точка, бащата е по-важен за сина си, който е готов да се учи и да го слуша внимателно.

Ако таткото не е на разположение, момчето ще трябва да намери други мъжки фигури за пример, като учители или треньори. В контекста на самотните майки, жените могат успешно да възпитават добри мъже, но често подчертават значението на намирането на мъжки модели за подражание като чичовци, приятели или учители. Периодът от шест до четиринадесет години предоставя на бащата най-голямата възможност да формира основите на мъжествеността у сина си.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by eagletonc from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ