Напишете дума/думи за търсене

Житейските уроци, които детето няма да получи в училище

Има някои важни житейски уроци, които всеки човек трябва да получи. И докато училището предоставя академични знания и подготвя децата за стандартните изпити, родителите имат задачата да ги въведат в предизвикателствата на живота.

Вижте кои са житейските знания, които всеки малчуган трябва да знае, но няма да срещне на училищната скамейка.

Отстояване на собственото мнение и права

Животът учи, че ако не поискаш, няма да получиш. Тази проста истина е валидна както за децата, така и за възрастните. Не става дума за егоизъм, а за това, че ако детето не изрази своите желания и нужди, родителите и учителите няма как да знаят какво го интересува.

Независимо дали става дума за оспорване на несправедлива оценка или за справяне с нежелано поведение от страна на другите, родителите трябва да научат децата си кога и как да се защитават.

Приемане на неуспехите

Дете, което може да се изправи след провал и да продължи без страх, ще бъде успешно като възрастен. Родителите могат да помогнат, като разработят стратегии, които превръщат грешките в решения на проблеми. Дори е полезно самите те да споделят свои провали и да потърсят съвет от детето си.

Отношение към другите


Въпреки че в детската градина се набляга на емпатията, в училище често изискванията и оценките изместват грижата за другите на заден план. Взаимоотношенията с приятели, близки и непознати са критично важни за успеха в живота и на работа. Родителите трябва да демонстрират загриженост към околните чрез учтивост и участие в благотворителни дейности.

Разговор с възрастни


Децата днес често са потопени в технологиите и трябва да се научат как да разговарят с възрастните. Учтивото отговаряне на въпроси и взаимодействието с тях е умение, което ще бъде полезно за тяхното бъдеще.

Концентрация

Концентрацията върху едно занимание е предизвикателство за децата, които често са заети едновременно с различни дейности. Родителите могат да помогнат, като определят вечер, в която всички технологии са изключени, за да се посветят на разговори и занимания със семейството.

Всички сме хора, правим грешки!

Различните хора имат различно мнение по дадени теми и в това няма нищо лошо. Майките и татковците трябва да научат децата, че понякога имаме лоши дни и всички може да правим грешки, но това не ни прави лоши хора. Ако сме обидили някого несъзнателно и след това разберем какво сме направили, е хубаво да се извиним. Ако сме наранили неговите чувства, е от още по-голямо значение да кажем, че съжаляваме.

Бъдете приятелски настроени, прощавайте на другите

Научете детето си да помага на друг човек в случай на грешка или проблем. Трябва да му позволите да стане свидетел на здравословните ви отношения с приятелите. Покажете му например как да поиска емоционална подкрепа, когато е имало тежък ден, а също и как да се съобразява с емоциите и проблемите на околните.

СНИМКИ: Image by Jill Wellington from Pixabay

Image by Rainer Maiores from Pixabay

Image by Aritha from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ