Напишете дума/думи за търсене

Психологичната помощ по време на инвитро е ключова за двойките

Бременността и майчинството са едни от най-важните и прекрасни моменти в живота на жената.


Обикновено хората приемат плодовитостта за нещо естествено, но срещата с диагнозата безплодие често е толкова травматична, колкото загубата на близък човек.

В психологическите изследвания емоционалните трудности, свързани с безплодието, се описват като сериозна криза, при която стресът от неспособността за зачеване е сравним с този от загубата на близък човек. Проучвания показват, че близо 50% от хората с безплодие го считат за най-тежкото преживяване в живота си.

Репродуктивните проблеми, дефинирани като липса на клинична бременност след 12 или повече месеца редовен незащитен полов акт, засягат 1 на 10 двойки по света. Сред най-често срещаните емоции при тях са шок, отричане, чувство за вина, тревожност, депресия, загуба на контрол, гняв и социална изолация. Тези емоции могат да бъдат сравнявани с процеса на скръб, както буквално, така и метафорично, заради загубата на естествената способност за възпроизвеждане и укрепване на връзката между партньорите.

Въпреки че безплодието е медицински проблем, който пречи на хората да станат родители, то също има сериозни емоционални и психологически последици. Мъката и разочарованието от неспособността за зачеване водят до емоционална нестабилност, която изисква намеса и помощ за справяне с тези чувства.

В центровете за репродуктивна медицина екипът обикновено е готов да подкрепи двойката по време на програмата за асистирана репродукция, но психологическата помощ и подкрепа са незаменими. Комплексният подход, включващ еноционална подкрепа, наред с медицинските процедури, е от съществено значение.

Психотерапията и когнитивно-поведенческата терапия имат за цел да предоставят емоционална подкрепа на двойките, преминаващи през репродуктивни проблеми. Те помагат за справяне с най-трудните моменти, подобряване на комуникацията между партньорите, намаляване на стреса и стабилизиране на емоционалното състояние. Терапиите работят ефективно за намаляване на психологическия дистрес, депресията, тревожността и нарушенията на съня.

Мултидисциплинарният подход при лечението на безплодието цели да подобри качеството на живота на семействата. По време на процедурите много двойки се самоизолират и се фокусират върху медицинския проблем, което влошава комуникацията и преживяванията между тях. Затова е от съществено значение двойките да получат подкрепа и да могат да се справят със своите емоции по здравословен начин.

Изследвания показват, че има значителни полови различия в емоционалните реакции към ин витро оплождането. Мъжете често изпитват повишена депресия по време на чакането за резултатите, докато неуспешният цикъл има дългосрочни негативни последици и за двамата партньори. Жените изпитват по-интензивни преживявания, свързани със социалната роля на майка, докато представителите на силния пол свързват безплодието със сексуално увреждане и често избягват да говорят за чувствата си.

Безплодието значително влияе на качеството на връзката между партньорите, намалявайки удовлетвореността от брака и увеличавайки напрежението. Ин витро оплождането, макар и ефективно, носи със себе си физическо и емоционално изтощение, хормонални промени и несигурност. Стресът от процедурите, включително инжекции и медицински прегледи, допълнително усложнява процеса.

Важността на психологическата подкрепа за двойките, преминаващи през асистирана репродукция, не бива да бъде подценявана. Те се нуждаят от сигурно пространство, където да разпознаят и изразят емоциите си, както поотделно, така и заедно. Подкрепата от специалист може да помогне за преодоляване на разочарованието, болката и страха, които съпътстват този така труден процес.

Емоционалното състояние на двойката по време на ин витро процедурите е от съществено значение за успешния изход, качеството на преживяванията и продължението на живота след това. Защото в този процес майката, бащата и бебето стават едно цяло, нуждаещо се от симбиоза за добро развитие.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Anastasiia Tymofieieva from Pixabay

Image by StockSnap from Pixabay

Image by Volker Pietzonka from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ