Напишете дума/думи за търсене

Кои цветове са подходящи за детската стая?

Малките деца имат нужда не само от достатъчно сън, но и от интересна обстановка, която да ги стимулира.

За бебетата е важно да бъдат обградени от меки и светли пастелни цветове. Те също така са идеални за стаите и дрехите на най-малките. Традицията да се обличат в нежно розово и синьо вероятно е възникнала съвсем интуитивно.

Освен розовото и синьото, цветове като кремаво-жълто, прасковено, и оранжево-розово също са подходящи, независимо от пола на бебето. Зеленото има успокояващ ефект, но ако стаята е тъмна или хладна, то може да бъде прекалено студено за стените. Ако се използва този цвят, е добре да е в светъл и мек нюанс, преливащ към жълто.

Синьото също е студен цвят и може да направи детето податливо на колики и настинки. То е подходящо за свръхактивни деца, но не осигурява емоционална или физическа подкрепа. Затова, ако го изберете за стените, е добре да го комбинирате с топли контрастни тонове за завесите и мебелите. Розово, прасковено, кайсия, светло бадемово и лавандулено създават усещане за любов и сигурност.

Силните, ярки цветове могат да имат шокиращ ефект върху бебето, правейки го неспокойно и несигурно. Интензивни - като червено, ярко жълто и оранжево е вероятно да нарушат съня на детето или да го карат да плаче по-често.
Бебетата прекарват много време, лежейки по гръб и гледайки нагоре. Освен висящи играчки, когато детето започне да вижда по-далеч, можете да боядисате тавана в светъл цвят и да добавите висящи предмети с различна форма и материя. Меки музикални звуци от раковини, бамбук, дърво или метални предмети също са подходящи.

Цветовете на дрехите и спалното бельо също влияят директно върху физическото и психологическото състояние на детето. Фините вибрации на цветовете имат влияние, докато детето спи. Избягвайте силно изразени, големи и геометрични модели на завесите, завивките, стените и чаршафчетата, тъй като тези модели могат да имат дразнещ ефект.

Ако детето често има кошмари, проверете дали възглавниците и спалното бельо не са в черно, червено, виолетово или други ярки цветове, или дали не съдържат големи изображения на коли, влакове или герои от комикси. Ако има такива, заменете ги с по-нежни и успокояващи дизайни, за да помогнете на мъника да спи по-добре.

СНИМКИ: Image by vecstock on Freepik

Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Image by Michal Dziekonski from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ