Напишете дума/думи за търсене

Използването на мобилни устройва от деца води до късогледство

Големите екрани на телевизорите, стационарните компютри и лаптопите винаги са за предпочитане пред малките лаптопи и особено пред таблетите и телефоните.

При последните устройствата се държат много близо до очите, което ги принуждава да фокусират на по-близко разстояние от нормалното. Това създава значително напрежение за децата, които по природа са далекогледи.

Принудата да се фокусира толкова близо води до събиране на очите и в дългосрочен план може да причини конвергентно късогледство.

В днешно време все повече деца под 7-годишна възраст развиват късогледство без наследствени причини. Специалистите твърдят, че основната причина за това е неконтролираното използване на мобилни дигитални устройства. Често се наблюдава и спазъм на акомодацията, който възниква при рязка промяна на фокуса. Това е неприятно състояние, при което цилиарният мускул на окото се свива и остава в постоянна контракция, водеща до зрителни смущения и главоболие, и изисква продължително лечение.

Затова е важно да контролирате времето, което децата ви прекарват с електронните устройства. Ако играят игри, нека го правят на компютър с монитор, поставен на разстояние от 60-70 см. Така очите ще фокусират правилно, а синята светлина няма да е твърде близо до тях. 

Докато на ултравиолетовите лъчи сме изложени само на открито, на синя светлина сме изложени постоянно. Вредите от ултравиолетовите лъчи засягат външната част на окото и могат да бъдат коригирани от съвременната медицина. Синята светлина обаче прониква дълбоко в окото и може да причини непоправими увреждания на ретината и макулата, водещи до макулна дегенерация – прогресивна загуба на централно зрение.

Някои симптоми, по които родителите могат да разпознаят проблеми със зрението на децата си, включват главоболие, особено в челната област, специфично положение на главата – най-често настрани, триене на очите и често премигване, което може да се сбърка с неврологичен тик.

На 7-годишна възраст зрението на детето е напълно развито. След тази възраст корекциите на очните заболявания и проблеми са ограничени. Затова бъдете внимателни, грижете се за зрението на децата си и следете за тревожни симптоми. Офталмолозите препоръчват минимум три профилактични прегледа при специалист – на 1, 3 и 6 години. Спазването на тази препоръка е от ключово значение за здравето на детските очи.

СНИМКА: Image by Mateus Andre on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ