Напишете дума/думи за търсене

5 стъпки към ефективна комуникация с малкото дете

Когато родителите посрещнат своето новородено, те бързо свикват да "разговарят" с него, използвайки повече интонация, отколкото влагане на значение в думите.

През бебешкия период е важно да се използва тон, който е разбираем, тъй като бебетата възприемат по-скоро интонацията, отколкото смисъла на думите.

С порастването на детето и започването да говори, родителите трябва бързо да се адаптират и да обръщат внимание на смисъла на думите, които използват. Много възрастни продължават да подценяват важността им, което може да доведе до забавено развитие в говора. Около една годинка децата вече разбират добре речта и е важно да се създаде правилна комуникация с тях. Представяме ви няколко съвета, които ще улеснят този процес.

1. Избягвайте сравненията


Не сравнявайте детето си с други малчугани. Сравненията могат да породят чувство на неоцененост и негативизъм у него. Запомнете, че всяко дете се развива със своя собствена скорост и има уникални таланти и способности. Проявете търпение и осигурете подкрепа.

2. Уважавайте силата на играта


Играчките и игрите са основен начин, по който децата опознават света. Участвайте активно в тях заедно с малчугана, тъй като това укрепва връзката между вас и същевременно го учи на социални умения.

3. Показвайте уважение


Уважението към детето е от ключово значение за неговото самочувствие и самооценка. Говорете на детето на разбираем език, съобразен с неговата възраст, за да ви разбира по-добре.

4. Оставете му право на избор


Дайте на детето си възможност да прави избори и да взема решения. Това ще му помогне за изграждането на самостоятелност и увереност. Когато допуска грешки, обсъдете с него какво се е случило и как може да постъпи по-добре следващия път.


5. Поддържайте зрителен контакт


Когато говорите с детето, поддържайте зрителен контакт, за да сте сигурни, че то разбира, че обръщате внимание именно на него. Клякайте или се навеждайте на нивото му, когато искате да му кажете нещо важно. Това показва уважение и ангажираност към личността му. А децата много ценят вниманието.

СНИМКИ: Image by senivpetro on Freepik

Снимка на Olga Balakir от Pixabay

Снимка на Aritha от Pixabay

Снимка на Adina Voicu от Pixabay

Снимка на Pexels от Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ