Напишете дума/думи за търсене

18 правила за лесно отслабване

Има толкова много хора, които всекидневно се борят с числата на кантара. Търсят отново и отново подходящата диета, която до доведе до най-задоволителния за тях резултат. Има ли такава обаче?

Истината е, че желаното тегло може да бъде постигнато с налагане на здравословни навици, както и спазването на някои лесни принципи. “Women's Health” събра историите на над 100 души, които успешно са отслабнали през последните десет години, и обобщи техния опит в 18 съвета и стратегии, подкрепени от научни изследвания.

1. Избягвайте готовите храни

Това не се отнася само за фаст фууд, а за всяка храна, съдържаща прекомерни количества захар, сол и мазнини. Пакетираните храни с овкусители, оцветители и консерванти носят само празни калории и повишават апетита.


2. Подредете кухнята си

Проучвания показват, че разхвърляната кухня с храна на показ стимулира апетита и води до безконтролно похапване. След пазаруване, приберете всички продукти в хладилника или шкафовете, за да избегнете изкушения.


3. Водете си дневник

Записването на вашата храна, тегло и упражнения ще ви помогне да бъдете по-отговорни и осъзнати за напредъка си.


4. Намерете подкрепа

Споделянето на вашите усилия за отслабване в социалните мрежи или с приятели може да ви мотивира да се придържате към плана си.

5. Разделяйте храната на порции

Контролът върху размера на порциите е ключов за успешното отслабване. Измервайте количеството храна за всяко ядене и избягвайте допълнителни изкушения.


6. Яжте три пъти на ден

Нови изследвания показват, че храненето три пъти на ден намалява риска от преяждане, за разлика от разделянето на храната на пет малки порции.


7. Не пропускайте закуската

Ранното хранене стимулира метаболизма и ви дава енергия за деня. Солидната и здравословна закуска е важна за добър старт.

8. Научете се да готвите

Домашното готвене е не само здравословен навик, но и ви позволява да контролирате съставките и начина на приготвяне на храната.

9. Добавете фибри и здравословни мазнини

Фибрите подпомагат храносмилането и създават усещане за ситост, докато здравословните мазнини подобряват вкуса на храната и подпомагат усвояването на хранителни вещества.

10. Тренирайте у дома

Ако се чувствате неудобно да посещавате фитнес зала, започнете с упражнения у дома. Достатъчно е да танцувате или да изпълнявате упражнения от интернет.

11. Комбинирайте кардио с тежести

Аеробните упражнения са важни за изгарянето на мазнини, но добавянето на силови тренировки ще поддържа мускулната маса по време на отслабването.

12. Интервални тренировки

Високоинтензивните интервални тренировки комбинират спринтове с по-бавно тичане и са доказано ефективни за изгаряне на мазнини.

13. Участвайте в състезания

Регистрирайте се за състезания или маратони, за да предизвикате себе си и да намерите допълнителна мотивация и самочувствие.

14. Глезете се от време на време

Не е необходимо да бъдете прекалено строги към себе си. Понякога си позволявайте малки удоволствия, за да избегнете чувството на лишение.

15. Планувайте храненията си

Визуализирайте храната си и планирайте менюто предварително. Това ще ви помогне да избягвате излишни калории и да поддържате здравословен хранителен режим.

16. Увеличете приема на протеини

Протеините са важни за мускулния растеж, здравината на костите и ускоряването на метаболизма. Включете достатъчно белтъчини в диетата си.

17. Следете калориите си

Дори след като достигнете желаното тегло, продължете да следите калорийния прием, докато навиците ви се автоматизират.

18. Придържайте се към рутината

Въпреки че разнообразието е важно, ежедневното измисляне на нови ястия може да ви затрудни в контрола на калориите. Спазвайте сходно меню през делничните дни и разнообразявайте през уикендите.

СНИМКИ: Image by Alexandra_Koch from Pixabay

Image by Sean Hayes from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

Image by Karolina Grabowska from Pixabay

Image by Ivana Tomášková from Pixabay

Image by Moondance from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ