Напишете дума/думи за търсене

Пробиотик за бременни – какво, кога и как?

Едва ли съществува по-вълнуващо време в живота на една жена от периода на нейната бременност! Отмерваме дните в календара и с всяка следваща седмица се доближаваме все по-близо до заветната дата. Наред обаче с трепетите и тихата радост, периодът на бременността бива съпътстван и с така важната пренатална грижа, чиято цел е да подкрепи както майката, така и бебето. Освен към пренаталните витамини, бъдещите родилки проявяват интерес и към приема на пробиотик за бременни – и именно този въпрос ще разгледаме в днешния текст.

Пробиотиците по време на бременност участват с подкрепа за множество функции в организма – те благоприятстват поддържането на микробния баланс в чревната и вагиналната микрофлора, подкрепят имунитета и имунния отговор, спомагат за предотвратяването на различни вагинални и урологични инфекции, имат положителен ефект върху понижаването на риска от развитие на гестационен диабет и още. Важно е обаче да се спомене, че на пазара изобилства от продукти – ето защо е необходимо бъдещите майки да разполагат с достатъчно информация относно това кой пробиотик е най-подходящ за тях.

Защо микробиомът е важен по време на бременност?

Преди да разгледаме в детайли въпроса за пробиотиците и как да изберем най-добрия за нас продукт, е важно първо накратко да се спрем върху това какво представлява микробиомът и защо има такова огромно значение за здравето на майката и бебето по време на бременност.

Микробиомът е съвкупността от всички микроорганизми, които населяват нашето тяло, и с които ние живеем в непрекъсната симбиоза. Наброяват над 300 трилиона и са навсякъде в нашето тяло. Чревният микробиом е сборът от бактериите в храносмилателния ни тракт, а при дамите вагиналният микробиом представлява фина система от бактерии (основно това биват лактобацилите), които живеят във влагалището и участва в поддържането на репродуктивното и имунното здраве.

Добре балансираният микробиом участва в регулацията на множество ендокринни, нервни и имунни функции в организма и поддържа непрестанна връзка с главния мозък посредством „блуждаещия нерв“ – ето защо е възможно да сте чували червата ни да бъдат наричани „втори мозък“. Богатото микробно биоразнообразие осигурява това така фино равновесие. В днешно време обаче, когато все по-често посягаме към нездравословна и бедна на пробиотици храна, движим се малко, спим некачествено и се излагаме постоянно на стрес, е изключително лесно да се сблъскаме с дисбиоза.

А защо е необходимо бременните дами да обърнат по-задълбочено внимание на микробиома си? Защото по време на бременността микрофлората има свойството да променя и пренастройва досегашното си функциониране с цел по-добра адаптация и подсигуряването на нуждите на майката и бебето.

През деветте месеца здравият микробиом има свойството да обогати своето микробно разнообразие, като по този начин подкрепя по-правилното и пълно усвояване на хранителните нутриенти – така се осигурява пълноценното „захранване“ както на майката, така и на бебето. За сметка на това пък вагиналната микрофлора придобива подчертано защитна функция. Възможно е микробното разнообразие да обеднее за сметка на нарасналото количество лактобацили, чиято цел е да поддържа по-ниско ниво на pH и да подкрепи предотвратяването на вагинални инфекции. Ето защо подкрепата му с помощта на прием на пробиотик е от съществено значение, за да си осигурим така важното спокойствие през този период.

Но ролята на чревния микробиом не се изчерпва до тук – известна е връзката между него, имунната система и плацентата! Когато микрофлората ни е балансирана, се радваме на оптимален имунен отговор и сме съответно по-добре защитени от възникването на множество възпаления. Плацентата - жизненоважен орган, поддържащ бременността, съдържа също микроорганизми и имунни клетки, които реагират на сигналите на имунните клетки от майчиния микробиом. Така взаимовръзката между тях участва в създаването на имунната толерантност на плода. Ако майчиният микробиом е компрометиран и в него има дисбиоза, то е възможно да се сблъскаме с негативни последици за бременността. Това е така в контекста на повишеното възпаление. Сред възможните усложнения са прееклампсията, преждевременното раждане и раждането на бебе с ниско тегло.

Споменахме също и важността на вагиналния микробиом – по време на бременността той има особена протективна функция. От червата към вагиналната микробиота могат да „мигрират“ някои особено полезни пробиотични бактерии (например Lactobacillus rhamnosusи Lactobacillus reuteri), които в синергия да поддържат здравословното микробно разнообразие. Така вагиналният микробиом има свойството да предпазва от възникването на различни инфекции, които са особено нежелателни по време на бременност.

В уринарния тракт също локализираме не малък брой микроорганизми. Те образуват свой микробиом. При нарушение във вагиналната микрофлора част от патогените (болестотворните бактерии) биха могли да се пренесат към пикочните пътища и да доведат до възникването на различни урологични инфекции. С това разбираме, че и оста черва-вагина-уринарен тракт е от ключово значение за правилното протичане на бременността.

Ползи на пробиотиците забременни

След като се запознахме с ролята и значението на микробиома по време на бременност, е време да обсъдим как бихме могли да го подкрепим и така да помогнем както на себе си, така и на детето си.

Вече споменахме, че в днешно време не е никак трудно да се сблъскаме с дисбиоза – храним се все по-нередовно и нездравословно, водим уседнал начин на живот, често приемаме антибиотици и сме изложени на все по-високи нива на стрес. Добрата новина обаче е, че наред с интегрирането на здравословни навици, бихме могли да подкрепим здравето на микробиома си и чрез приема на подходящи пробиотици за бременни. Пробиотиците представляват полезни бактерии, добити чрез процеса на ферментация. В традициите на българската култура ги познаваме като неразделна част от киселото мляко, кефира, туршиите, киселото зеле и др. Попаднали в храносмилателния тракт, пробиотиците имат свойството да колонизират червата ни и да възвръщат баланса в микрофлората, благоприятствайки редица имунни, ендокринни и нервни процеси.

Днес разполагаме с удобството да приемаме изобилие от пробиотични бактерии под формата на хранителни добавки. По време на бременност пробиотичните бактерии даряват майчиния организъм с множество благоприятни ефекти, а те, от своя страна, подкрепят и правилното развитие на плода. Така характерните за периода на бременността храносмилателни смущения като гаденето, подуването, газовете, нередовното изхождане и диарията са чест спътник и на дисбиозата – ето защо приемът на пробиотик за бременни има потенциала да облекчи подобни дискомфорти. Пробиотичните бактерии също така подпомагат здравето на вагиналния микробиом, поддържането на ниско pH и предотвратяването на високия риск от развитие на инфекции.

Приемът на пробиотик по време на бременността има отношение и към поддържането на здравето на уринарния тракт, а метаболитните показатели като инсулиновата резистентност и риска от развитие на гестационен диабет също са тясно обвързани с баланса на микробиотата. Здравата микрофлора участва в синтеза и регулацията на хормоните, правилната абсорбция на нутриентите и регулацията на нивата на кръвната захар – все показатели от решаващо значение за метаболитния статус на бременната.

ProLact Prenatal е пробиотична храна на прах на българския производител ProLact, специално пригодена за нуждите на жената по време на бременността. В този период дамите често се сблъскват с хормонален дисбаланс и нарушения, имащи отношение към костната им плътност и повишаването на риска от остеопороза – ПроЛакт Пренатал съумява да подкрепи синтеза на костно вещество и спомага за поддържането на нормална калциево-фосфорна обмяна в костите. Подобрява чревното здраве с помощта на въздействието на щамовете Lactobacillus bulgaricusи Streptococcus thermophilusи помага при различни храносмилателни оплаквания.

ProLact Prenatal+ e пробиотик за бременни под формата на капсули, обогатен с екстракт от зелен боб – естествен богат източник на така ценната по време на бременността фолиева киселина. Блендът от Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус в ПроЛакт Пренатал+ подкрепя здравето на микрофлората и способства за намаляването на възпалението в тялото. И двата продукта са произведени чрез технологията на микроенкапсулацията и отговарят на всички международни стандарти за качество. Ето защо това е толкова важно:

Как да изберем правилния пробиотик забременни?

Въпреки че се радваме на голямо разнообразие от пробиотици на пазара, съществува риск да не попаднем на най-оптималното и здравословно решение. Ето защо е важно да сме запознати с основните характеристики, присъщи за висококачествените пробиотични добавки.

Когато избираме пробиотик, е от особено важно значение да проследим количеството CFU (колонизиращи единици) – този показател отмерва колко точно бактерии има в продукта. Колкото по-голям е този брой и колкото повече различни щамове откриваме в съдържанието, на толкова по-големи ползи ще се радваме от консумацията на добавката.

Важно е да проследим и как, и дали е сертифицирана дадена добавка. Наличието на сертификати гарантира качеството на избрания пробиотик, както и безопасността и проследимостта на неговото производство. Ключови сертификати, що се отнася до пробиотичните добавки, биват:

  • GMP – Good Manufacturing Practices – представлява международен стандарт, гарантиращ контролираните условия на производство на хранителната добавка като стерилност, правилна температура на съхранение, отговарящи на етикета количества CFU и използването на висококачествени суровини;
  • FSSC – Food Safety System Certification – представлява глобален стандарт за безопасност на храните, който гарантира безопасността от консумацията на включените в продукта съставки и суровини;
  • ISO – International Organization for Standartization – стандарти, отговарящи на световните норми за качество и безопасност на производствения процес. ISO сертификатите могат да бъдат както за управление на производството и безопасността на изделията, така и за акредитация на лабораториите, в които биват произвеждани щамовете и интегрирани в съдържанието на добавката;

Не на последно място следва да отбележим и технологията на производство на пробиотиците. Микроенкапсулацията е специализирана технология,чиято цел е да запази максимално както броя на пробиотичните бактерии, така и тяхната бионаличност. Това се постига чрез създаването на обвивка около бактериите. Така те биват защитени както от влиянието на околната среда (притежават дълъг срок на годност и не е необходимо да бъдат съхранявани в хладилник), така и от разяждащата сила на стомашната киселина. Микроенкапсулацията гарантира до червата ни да достигнат точно толкова бактерии, колкото е описано, че съдържа продуктът.

Правилен прием и интегриране на здравословни навици

Приемът на пробиотик за бременни притежава множество ползотворни ефекти както за здравето на майката, така и за благополучието на плода. За да се радваме бързо и в най-пълна степен на многото плюсове, е необходимо да следваме няколко прости насоки за прием на пробиотици.

В общия случай е препоръчително да приемате указаната на опаковката доза сутрин или вечер с храна. За да се разгърне пълният ефект от приема на пробиотичните щамове, е необходимо да бъдем последователни – обикновено за период от четири до осем седмици мнозинството от хората споделят за положителни ефекти и намаляване на симптомите и дискомфорта. Разбира се, по време на бременност винаги ви съветваме да обсъдите приема на пробиотични добавки с вашия наблюдаващ лекар.

За да извлечем максимално много ползи от суплементацията с полезни бактерии, е необходимо и да интегрираме някои здравословни навици в ежедневието си, особено по време на бременност. Здравословното хранене, честите разходки (ако няма противопоказания) и качественият сън безспорно биха подобрили неимоверно здравето на микробиома и в синергия с пробиотиците не след дълго ще се радвате на страхотни резултати.

Бременността е изключително красив, но понякога и предизвикателен период от живота на жената. Грижата за здравето в тези месеци е от първостепенно значение и наличието на подходящи хранителни добавки значително улеснява бъдещите майки. Бъдете здрави и се наслаждавайте на растящия във вас живот!

  • Ключови думи: