Игнажден, отбелязван на 20 декември, е един от най-значимите дни в българския народен календар. Той поставя началото на коледния празничен цикъл и е натоварен със силна символика, свързана с новото начало, плодородието и късмета в дома. В центъра на празничната трапеза стои обредната питка – хляб, който носи благословия за идната година.
Обредната питка за Игнажден не е просто храна, а ритуален символ. Тя олицетворява слънцето, живота и непрекъснатия кръговрат на времето. Вярва се, че какъвто е Игнажден, такава ще бъде и цялата година – затова питката се замесва с внимание, чисти мисли и пожелания за здраве и благоденствие.
Традиционно питката се замесва рано сутринта от най-възрастната жена в дома. Използва се брашно, вода, сол и квас или мая, като в някои краища се добавя и малко мед или захар – за „сладка" година. Тестото се украсява с фигури от тесто: кръгове, кръстове, житни класове или слънчеви символи, които носят послания за плодородие и закрила. Питката обикновено е постна, тъй като Игнажден попада в периода на Коледните пости.
След като бъде изпечен, хлябът се разчупва тържествено, често над главата на най-малкия или на стопанина на къщата. Първото парче се оставя „за дома" или „за Бог", а останалите се раздават на членовете на семейството. В някои региони от питката се дава и на домашните животни – за здраве и плодородие.
Особено значение има и първият гост в дома – полазникът. Смята се, че ако той е добър и заможен човек, годината ще бъде успешна. Затова питката често се поднася именно на него.
Днес, макар и в по-модерен контекст, обредната питка за Игнажден продължава да бъде част от българската културна идентичност. Тя ни напомня за връзката с корените, за силата на традициите и за надеждата за по-добро бъдеще.
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
1 пакетче суха мая (или 20 г прясна)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар или мед
2 с.л. олио
около 250 мл хладка вода
Начин на приготвяне:
1. В купа разтворете маята в хладката вода заедно със захарта или меда и оставете да шупне.
2. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавете солта, олиото и шупналата мая.
3. Омесете меко и еластично тесто. Месете с мисъл за здраве и благополучие в дома.
4. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 40–60 минути, докато удвои обема си.
5. Оформете кръгла питка. По желание украсете с фигурки от тесто – слънце, кръст, житни класове или кръгове.
6. Поставете питката в намазнена тава и оставете да втаса още 15–20 минути.
7. Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути, до златист цвят.
8. След изваждане покрийте с чиста кърпа и оставете да „почине".
Коментари (0)
Вашият коментар