Напишете дума/думи за търсене

Американка роди 4 еднояйчни близначки, заченала естествено

42-годишната майка наблюдава едно от бебетата.

42-годишната американка Кимбърли Фъгейт била изтощена след спешното цезарово сечение, с което на бял свят се появили трите и? дъщери – Кенли, Кристън и Кайли. Вече била готова да въздъхне с облекчение, когато лекарите с изненада възкликнали: “Още крачета!”. Така минута по-късно на бял свят се появила четвърта сестра – Келси, за чието съществуване лекарите въобще не подозирали.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

“Като ги чух, възкликнах: “Не!”, разказа щастливата сега майка пред Си Ен Ен.

Раждането в болницата “Уинфред Уайзър” в град Джаксън, щата Мисисипи, е едно от тези, които влизат в медицинските учебници. Майката Кимбърли и съпругът и? Крег вече имали една 10-годишна дъщеря и не планирали друго дете. Зачеването на момичетата станало естествено, без методи за асистирана репродукция.

Шансът да се родят

спонтанно

четиризнаци е

1 към 729  000,

обяснява личният лекар на Кимбърли – Джеймс Бофил, който е професор по натална медицина в университета на Мисисипи. Още по-уникалното в случая е, че 4-теблизначки са еднояйчни и са абсолютно идентични. Това значи, че при зачеването една яйцеклетка е била разделена на 4. “Тук шансът вече наистина е неизчислимо малък”, обяснява Бофил.

Последният случай на еднояйчни 4 бебета е в Германия от януари 2012 г. Експертите пресмятат, че в света има между 50 и 60 идентични четворки.

Раждането на момичетата било съпроводено от много изненади за семейство Фъгейт. След сюрприза, че Кимбърли е бременна, през ноември лекарите им съобщили, че те всъщност чакат тризнаци. Четвъртото бебе обаче убягвало от погледа на специалистите през цялото време.

Кимбърли получила контракции в 28-ата седмица от бременността и лекарите веднага направили цезарово сечение. Така в 7,55 часа на 8 февруари се родила Кенли Роса с тегло 0,935 кг, в 7,57 се появила Кристън Сю (1,020 кг), в 7,58 - Кайли Пърл (1,133 кг) и минута по-късно - изтърсакът Келси с тегло 1,077 кг. Проф. Бофил признава, че за първи път в 27-годишната му кариера му се случва

четвъртият близнак

да се крие до края

преди раждането

“Беше смущаващо. Колежка ми изпрати съобщение с новината. Отначало си помислих, че се шегува”, разказва той.

Обикновено когато бебетата се раждат преждевременно, лекарите обясняват на родителите, че малките ще трябва да останат в неонаталното отделение до датата, изчислена като термин за раждане. В случая с 4-те сестри това е 2 май. Възможно е обаче, ако някое от момичетата се развива по-бързо, да се прибере у дома и по-рано. Кимбърли често стои край кувьозите и наблюдава бебетата. “Още не съм имала възможност да ги прегърна. Ще бъде вълнуващо да ги заведа вкъщи и да се грижим за тях”, споделя майката. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ