Напишете дума/думи за търсене

Бебета в лаборатория

Понякога природата се нуждае от малко помощ – за да се случи онова, на което всяка щастлива двойка се надява. Бебе. Всяка седма двойка обаче има проблем със зачеването. И тогава на помощ идва добрата медицина. С какви похвати си служи тя, за да подпомогне естествения процес на зачеване, разказват специалистите от болници „Медикал Парк“ (Турция).

Обикновено след една година неуспешни опити за забременяване се правят изследвания на мъжа и жената, посочва д-р Айнур Ершахин, специалист по акушерство и гинекология от болница „Медикал Парк Гьозтепе“. Този срок обаче може да не се изчака в случаите, когато жената има проблем с тръбите или матката, когато спермограма е показала необичайни стойности и състояния, или когато жената е на възраст над 35 г.

„Извършваме подробни изследвания с помощта на усъвършенствана апаратура, за да установим причините семействата да не могат да имат деца, и след необходимите интервенции помагаме при решаването на този пробле'м. Целта не е да се търси кой би могъл да бъде виновен, а да се намери лечение и решение“, посочва д-р Ершахин.

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Инсеминацията е процедура, максимално близка до неасистираното забременяване, посочва д-р Ершахин. При нея предварително обработени сперматозоиди се вкарват директно в матката, което увеличава шансовете за оплождане на яйцеклетката. Тя обаче не е терапевтична опция за всяка двойка, която иска дете. За да се пристъпи към нея, поне едната маточна тръба при жената трябва да не е запушена, яйчниците да функционират, да няма кисти на матката или яйчниците и да е налице определено количество качествени сперматозоиди. Успеваемостта варира между 15 и 25%. Инсеминация може да се опита 3 или максимум 4 пъти в рамките на една година, и ако няма положителен резултат възможно най-скоро трябва да се пристъпи към инвитро оплождане.

Инвитро оплождане (IVF)

Това е най-често избираният метод за асистирана репродукция в наши дни – може би защото успеваемостта е доста висока, отбелязва д-р Айнур Ершахин. В „Медикал Парк“ например опитите за инвитро приключват с бременност в 60% от случаите и с раждане на бебе при 40% от двойките. При този метод с помощта на лекарствена стимулация се извличат повече яйцеклетки. Мъжките сперматозоиди и женските яйцеклетки се срещат в лабораторни условия, а впоследствие ембрионите се имплантират в матката в най-подходящия период. Успехът при инвитро се влияе от много фактори, сред които възрастта на бъдещата майка, броят на яйцеклетките, състоянието на матката и качеството на ембрионите.

Интра-цитоплазамена инжекция (ICSI)

Микроинжекцията, или накратко ICSI, е един от последните методи, използвани при асистираните репродуктивни техники. Този метод позволява инжектиране на витален сперматозоид директно в цитоплазмата на яйцеклетката. Затова е особено важно да се извършва от опитен ембриолог и в качествена лаборатория.

Преимплантационна генетична диагностика (PGD)

Съвременните методи за генетична диагностика позволяват да се идентифицират най-здравите и жизнеспособни ембриони. Това се прави в генетична лаборатория, преди да се извърши трансфера в матката, и позволява да се подберат ембриони без генетични заболявания и с по-голям шанс за успешна имплантация, отбелязва д-р Йаман Салам, специалист по медицинска генетика. И допълва, че съвременната медицина не насърчава използването на тези техники без основателна медицинска причина, например за избор на цвета на косата или на очите. В „Медикал Парк“ генетичен тест се препоръчва на двойки, при които има риск от генетично заболяване за бебето, или имат дете с левкемия и се нуждаят от донор. Такъв тест е препоръчителен и когато жената е над 35-годишна възраст, с повтарящи се аборти или повече от 2 инвитро опита, или когато е налице азооспермия (липса на сперматозоиди в семенната течност) при мъжа. С помощта на генетичните тестове може да се елиминират около 200 заболявания, включително таласемия, сърповидно-клетъчна анемия, фамилна средиземноморска треска, хемофилия, наследствен рак на гърдата, кистозна фиброза, спинална мускулна атрофия, фенилкетонурия и др., посочва още д-р Йаман Салам от „Медикал Парк“.

За контакти: 088 37 36 000

Whatsapp - Viber: 0090 530 174 26 24

e-mail: [email protected]

http://www.medicalparkinternational.com/

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ