Напишете дума/думи за търсене

Първа баня на новороденото

Как да превърна новото преживяване в незабравим момент?

Как да включа успешно таткото в къпането на бебето?

Как да премахна притеснението дали върша всичко правилно?

За някои къпането на новородено може и да не предизвиква никакви размисли и притеснения. Не така обаче е и за младата майка, на която й предстои да се сблъска с това за първи път. Някои бременни се подготвят за събитието с месеци, посещават курсове, на които нагледно виждат какво и как трябва да направят. Други са слушали съвети от своите майки, баби и приятелки. Каквато и предварителна нагласа да имат обаче, цялата увереност се изпарява, когато се сблъскат с първата баня на своето новородено. Обикновено за този момент на помощ идва някоя от бабите. Младата майка се страхува от допира на своето малко съкровище с водата – дали прави всичко правилно, дали водата не е прекалено топла, ще разбере ли, ако детето й не се чувства добре, то ще подскаже ли по някакъв начин. А какво ще се случи, ако попадне водичка в ушите или то случайно се задави? Каква последователност да имат действията й? За някои хора тези въпроси могат да изглеждат елементарни и напълно безмислени, но за младата майка са от особена важност, докато не свикне след първите няколко пъти. За таткото преживяването е още по-стресиращо. Един на няколко млади бащи се страхуват да пипат и държат бебето, защото им се струва прекалено малко и крехко. Ето защо ще ви запознаем с най-важните неща, които да превърнат къпането на вашата рожба в успешна мисия и красив семеен момент.

Както вече споменахме, в повечето случай първата баня се поема от някой по-опитен в семейството. Не трябва да се страхувате. Това е вашето бебе и вие няма как да му навредите най-малкото заради отличния си майчински инстинкт. В началото къпането е веднъж на ден. Препоръчително е вечер преди вечерното хранене, защото след баня вашето бебе ще спи по-добре. 

Къпане преди падане на пъпчето: 

При къпането на бебето още преди да е паднало пъпчето му трябва да се внимава да не се мокри пъпната рана. След банята тя се почиства добре с памуче със спирт. Прави се, за да не се събира секрет около него.

Как да успея да го изкъпя, без да допусна да попадне вода на пъпната раничка? Хванете бебето с длан откъм гърдите и корема, като придържате пелена плътно към пъпа. Измийте главичката, гърба и дупето, като внимавате да не попада вода в очичките и ушите. Добра идея е да поставите върху него специална лепенка за пъпче по време на баня.

12 стъпки за успешна баня:

1. Стаята трябва да е затоплена предварително и да не е на течение. Постарайте се по време на самото къпане никой да не влиза и излиза от нея и да вкарва студен въздух, ако вашето новородено се е появило на бял свят през зимните месеци.

2. Температурата на водата не трябва да надвишава 36 градуса. В началото е добре да ползвате термометър, за да сте абсолютно сигурна за топлината.

3. Постелете коритото с нещо меко на дъното, за да не се хлъзга бебето. Модерните бебешки ванички вече имат вградена повърхност, която повдига горната част на телцето. В магазините се предлагат и меки подложки за къпане.

4. Водата, с която ще напълните коритото, не бива да покрива ушите на бебето, за да са предпазени. Започнете с дълбочина от около 5 см и в последствие ще прецените колко е най-удачно да слагате.

5. Нека всичко, което ще ви потрябва да време на къпането да е на една ръка разстояние – измиващ гел за тяло, мека кърпа + кърпа от тензух, която да поставите под нея, канче за поливане + леген с чиста топла вода, памперс, крем за дупе, лосион за масаж след баня, топли дрешки, шапка и ръкавички.

6. Потапяйте бебето постепенно във водата. Нека първият досег с топлото не е рязък. Започнете с топване на крачетата, полейте гръбчето с едната ръка и го сложете във ваничката внимателно, като следите реакциите му. Поддържайте с една ръка вратлето и главата, а с другата – дупето и кръста.

7. Създайте си режим, според който да го къпете всяка вечер в един и същи час. Така бебето ще свикне и ще знае, че след баня следва ядене и сън.

8. Пазете добре ушите и очите от попадане на вода. Тях мийте с ръка или с влажна кърпа, напоена само с чиста вода.

9. Поставете ваничката на височина, която ще е удобна за вас и позицията на ръцете ви. Включете таткото в къпането, като го помолите да ви налива с канчето, докато миете бебето. Участието на бащата в тези ритуали засилва връзката между него и малкото същество.

10. Не е необходимо да използвате специален шампоан за косата. Има достатъчно добри бебешки продукти, които са подходящи както за тялото, така и за косичката.

11. След банята за всеки случай подсушете с бебешка клечка за уши ушните миди само от външния край, без да бъркате навътре.

12. Използвайте след всяка баня хидратиращ крем за тялото, защото бебешката кожа се изсушава много бързо.

13. Преди баня оставяйте бебето за няколко минути без памперс, за да подиша дупето. Така ще намалите риска от поява на обриви от памперса.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ