Напишете дума/думи за търсене

Мамо, мамо! Искам кученце!

Човек и добре да живее, настъпва моментът, в който детето пристига и тържествено заявява, че иска кученце. Е, ако не сте съгласни на кученце, може и котенце. Нито един отказ не е в състояние да ви помогне. To си знае своето, а и умело ви убеждава, че наистина ще се грижи за животното.

Как да постъпя в този момент? Това е въпросът, който вие, като майка, е логично да си зададете. От една страна е възможно детето ви наистина да се грижи много за домашния любимец и това да изгради в характера му много положителни качества. От друга страна пък изпадате в ужас, представяйки си как след първата седмица на него ще му омръзне и ще ви връчи каишката. Да, в началото със сигурност ще се опитвате да отклоните вниманието на детето от идеята по всевъзможни начини, но рано или късно ще трябва да се изправите лице в лице със ситуацията. 

Най-лесният начин да разберете дали е добра идея да вземете кученце е да го попитате защо точно иска домашен любимец. От отговора лесно ще разберете дали става дума за обикновен каприз или по-скоро за емоционална необходимост. Обикновено децата започват да искат домашен любимец, след като навършат 6 години. Така е, защото в този момент те съзряват социално, започват да изпитват потребност да проявяват грижа и внимание към други същества. В лицето на кучето виждат идеалния другар, с когото могат да играят и тичат. Не се опитвайте да убедите детето колко по-хубаво е да си има рибка. Няма да ви повярва. Повечето родители се съпротивляват срещу присъствието на домашен любимец не само от хигиенна гледна точка, но и защото искат да предпазят малчугана от болести и алергии. Изследвания доказват, че ранното съжителство с животни не само не вреди на детското здраве, а напротив – засилва имунната система.

Ако се съгласите да вземете куче, не забравяйте възпитателната страна на нещата. Тя е най-важна. Със сигурност детето ще ви е дало обещание, че ще се грижи за него. Колкото и да ви се иска, не го отменяйте изцяло в задълженията. Дори и в началото да не се справя толкова добре. Само му помагайте! Така малчуганът не само ще се научи да поема отговорност, но и ще разбере, че за да осъществи желанията си е необходимо да полага усилия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ