Напишете дума/думи за търсене

Една от 4 майки има следродилна депресия

Голяма част от хората бъркат следродилната депресия с бебешката, а те нямат нищо общо, защото втората отшумява за няколко дни.

Обикновено в първите няколко дни след раждането и прибирането на у дома жената се чувства много напрегната, уморена, нервна и разстроена. Съвсем нормално след всички емоции покрай голямото събитие. Това е всъщност бебешката депресия, която отшумява до няколко дни и не бива да ви притеснява. Не трябва да бъркате двете състояния.

Какво тогава представлява следродилната депресия как най-лесно да я разпознаем?Тя е болест за разлика от бебешката, която е моментно състояние. Един от първите показатели, за които трябва да следите, е

дали сте била депресирана

през бременността

Ако е така, то тези чувства много често остават и след раждането. Притеснявате се за всичко – дали правите дадено нещо правилно, особено, ако сте майка за първи път. Дали сте добър родител, дали бебето е в добро здраве. В главата ви нахлуват купища мисли, които ви потискат и карат да се чувствате безпомощна.

От друга страна вече започвате да осъзнавате колко много се е променил животът ви. Питате се кога ли ще е следващият път, в който ще се забавлявате с приятелки като преди. Фигурата също играе важна роля и, ако през бременността майката е качила много килограми, то е твърде възможно те да станат причина за депресия. Един от най-често срещаните симптоми за следродилна депресия е безсънието.

Качеството на съня

се влошава и се

появяват чести кошмари

Следродилната депресия понякога може да направи трудно нормалното функциониране в ежедневието, като отнеме енергията ви. Не можете да се концентрирате или забравяте често, така че да вземете решение е истинско предизвикателство за вас. В най-тежките форми се проявяват пристъпи на паника, които се изразяват в сърцебиене и изпотяване. Стига се до гадене без видими причини. При някои майки пък апетът напълно изчезва, а при други обратното – засилва се много. В шоколада, например, се намира т.нар. „хормон на щастието”. Това създава у майката чувството, че храната ще я утеши и чрез нея ще се почувства поне замалко по-добре.

Друг важен симптом е липсата на желание за секс. То засяга най-вече партньора, който е важно да бъде наясно със състоянието ви. Попадайки в така непозната ситуация, за него може да е трудно да ви осигури подкрепата, от която се нуждаете. Той може да почувства, че съпругата му вече не е същата и това да го отчужди. Ето защо е важно да споделяте всичко с него, да говорите за възможността от появата й още преди раждането. По този начин не само ще намалите шанса да изпаднете в следродилна депресия, но и ще се чувствате много по-спокойна, че не сте сама. Точно това е чувството, което най-много завладява родилата жена, а именно, че е самотна и трябва да се справя с всичко сама.

Доказано е, че повечето от жените, които страдат от тази болест, са такива, на които се налага да се грижат за бебето напълно сами. Нямат баби и дядовци, които да помагат и се нагърбват с цялата отговорност. Следродилната депресия засяга жените по различен начин и затова е хубаво да й се обърне внимание навреме, докато проблемът не се е задълбочил твърде много. Първата и най-важна стъпка е да признаете пред себе си, че имате проблем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ