Напишете дума/думи за търсене

Мамо, аз как съм се появил?

„От корема на мама" – това е достатъчно или поне на този етап и възраст на детето. Може да добавите, че с татко сте мечтали за точно такова момиченце или момченце и сега то се е появило от тяхната любов.

Няма родител, който да не се притеснява от момента, в който детето за първи път ще зададе въпроса: "Мамо, аз откъде съм дошъл?". Смущението е голямо, започвате да въртите очи и да се чудите как точно да отговорите на питането на малчугана.

Бъдете готови за това, че децата ще задават своите въпроси особено след третата си годинка. Това обаче не трябва да ви пречи да запазите спокойствие, независимо какво ви питат. Особено важно е какви ще са отговорите, които давате, защото те влияят на бъдещото развитие на психиката на детето, както и на нагласите му към междуполовите отношения. Никога не отбягвайте въпроса и не го залъгвайте с изречения като „Щъркелът те донесе” или „Оставиха те пред вратата”.

Отговаряйте само на поставения въпрос конкретно. Детето, което пита „Откъде съм се появил?", не е готово, а и не иска да слуша дълга лекция по темата. Него го интересува точно този въпрос. „От корема на мама" – това е достатъчно или поне на този етап и възраст на детето. Може да добавите, че с татко сте мечтали за точно такова момиченце или момченце и сега то се е появило от тяхната любов. Важно е малкото създание да знае, че мама и татко се обичат. Това поставя основа на бъдещето му отношение към срещуположния пол.

Вторият много важен въпрос, който задават децата е: "През къде съм излязъл?". Обикновено това ги вълнува след навършването на 4-5 годинки. Не залъгвайте малчугана, казвайки му, че се е появил през пъпчето. Достатъчно е да отговорите: „През специален отвор”.

Докато детето е в предучилищна възраст, е добре да не се впускате в много подробности. „Татко дава на мама своя клетка, за да може от нея да започне да расте бебето и да се появиш ти" – това разяснение е напълно достатъчно за детето. Ако мъникът не е удовлетворен, може да поясните, че за да се появи едно същество, се съединяват две клетки - на мама и на татко, а вътре в жената има специално място, където бебето расте безопасно и мама се грижи за него чрез храната, която приема, в продължение на девет месеца. Може да му разкажете за растенията и животните и да прочетете заедно книжки по тази тема.

В една малко по-късна възраст детето трябва да научи първо именно от вас всичко свързано със сексуалната култура и отношенията между мъже и жени. Това не трябва да се случва чрез съученици или други приятелчета. Ето защо е много важно да подготвяте детето от съвсем малко и да успеете да улучите правилния момент и възраст, в който то има нужда да проведете за първи път такъв разговор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ