Напишете дума/думи за търсене

Защо детето ми е толкова срамежливо?

Учени смятат, че гените и околната среда допринасят за срамежливостт при едно дете. Някои се се раждат с повишена чувствителност към новите звуци и гледки и непознати социални ситуации. Стресовата или хаотична среда също играят роля.

Това не означава, детето ви винаги ще бъде срамежливо или че срамежливостта е по ваша вина. Срамежливостта не е болест, която изисква лечение. Има начини, по които може да се помогне на вашето дете, за да се чувства то по-добре в социални ситуации. Как обаче можете да се насърчите срамежливото дете?

Ако 2-годишно се отдръпва в присъствието на непознати в парка например, не е правилна позиция да се отдалечите от него и просто да изчакате да се отпусне. Вместо това се присъединете и опитайте да поговорите, докато детето не се почувства спокойно в средата и не се включи в някоя игра. И обратно - когато видите, че детето е доволно и щастливо и не се притеснява от обстановката, опитайте да се отдръпнете отново.

Важно е детето ви да знае, че сте разбрали как се чувства. Можете да му кажете: "Трудно е, когато всички деца са толкова шумни, нали?" Всеки път, когато детето ви осъществи контакт с приятелче, поздрави непознат или да се присъедини към екипна дейност, хвалете усилията му. Имайте предвид, че много от 2-годишните все още се чувстват най-комфортно в игри директно с приятели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ