Напишете дума/думи за търсене

Спанакът в детското меню набавя така важния калций на организма

СНИМКА: colorwheelmeals.com

Калцият е основен фактор за развитието на силни кости и зъби. Освен това подобрява нервните и муслулни функции на тялото. Активизира и ензимите, които превръщат храната в енергия.

Около 99% от калция е складиран в зъбите и костите. Понеже при децата постоянно растат нови, е важно да им осигурявате нужната дажба всеки ден. Ако рожбата ви е на възраст от 1 до 3 години, ѝ давайте около 700 милиграма. А ако е в интервала от 4 до 8 години – около 1000 милиграма. Постарайте се да набавяте тази доза в менюто му поне на всеки 3-4 дни.

Това става чрез консумацията на кисело и прясно мляко, сирене или кашкавал. Не по-малко полезен е спанакът. С няколко хитринки в кухнята ще сте сигурни, че детето ви приема нужното количество калций. Винаги приготвяйте зърнената закуска и какото с топло мляко, вместо вода. Сервирайте салатите с дресинг от кисело мляко, когато приготвяте смес за палачинки, не замествайте млякото с нищо друго. Същото важи за смутитата, сосовете и пюрето.

Като всеки отговорен родител, ще се запитате, дали няма да навредите на рожбата си, ако ѝ давате толкова много калций. Не се препоръчва приема на над 2 500 милиграма. За ориентация това са около 8 ч.ч. мляко. Прекаленият прием на калций докторите свързват с висок риск от поява на камъни в бъбреците.

Не е изключена възможността детето ви да е голям любител на млякото. В този случай се уверете, че не пие от него прекалено много. Проблем може да се появи не само заради камъните в бъбреците. Прекалената консумация на мляко може да отнеме апетита на детето ви за зравословна храна или да доведе до запек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ