Напишете дума/думи за търсене

Защо малките деца се боят от тъмното

СНИМКА: Huffington Post UK

Малките деца често започват да се страхуват от неща, които не са им правили впечатление досега. В очите на родителите това изглежда странно и необичайно.

Мама и татко не разбират какво се е променило, за да изпитва малкото човече у дома страх от тъмното и да отказва упорито да спи само в стаята си без лампата да е светната. Започват да търсят причини в себе си и се тревожат да не би да се е случило нещо, което да е уплашило малчугана без да са забелязали.

Истината е, че нищо от това не е вярно. Страхът от тъмното се проявява при една голяма част от децата между 4 и 7-годишна възраст. Случва се така, защото точно в този момент мозъкът и въображението на малкото ви съкровище работят на пълно обороти. По това време то вече гледа анимационни филмчета и слуша приказки за разбиране. В тях често героите се делят на добри и лоши. И именно там се крие разковничето. Въображението на детето го кара да търси "злодеите" навсякъде. Най-често под леглото. Нима не си спомняте времето, когато все още бяхте малки и тичахте нощем към леглото, завивайки краката си от страх някой под леглото да не ви изяде?

Точно в този период се намира детето ви сега. Подходете с разбиране и не го пришпорвайте да бори страховете си насилствено. Оставяйте вратата отворена и не гасете нощната лампа. Ако нямате такава, му купете една за нощното шкафче, за да се чувства по-спокойно. Бъдете търпеливи. Този момент ще отмине в навлизането в училищна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ