Напишете дума/думи за търсене

Различните видове контракции и как да се отнасяте към тях

СНИМКА: Getty Images

Един от първите признаци, че раждането идва, е появата на чести контракции. Те имат три фази - ранни, активни и тежки.

Ранните контракции са по-познати като Бракстън Хикс контракции - те се появяват още през бременността и не са прекалено силни, а само причиняват лек дискомфорт, но не и болка. Ще ги познаете по това, че са неритмични и отшумяват бързо. Ще имате усещане за стягане в интимната зона, последвано от отпускане. В повечето случаи не продължават повече от минута. Няма защо да се тревожите. Това е напълно нормален процес, който се случва през бременността. Ако все пак сте напрегната, просто се обадете на своя личен лекар за свое спокойствие.

Идва ред на контракциите, които се случват на всеки час. Те са и първите признаци, че раждането ще настъпи скоро. Ако имате по 1 или 2 контракции на всеки час, трябва да се консултирате със своя доктор, който да ви каже кога е време да отидете в болницата. Не се паникьосвайте и не си мислете, че в това състояние трябва да хуквате веднага към родилното. Има достатъчно време, така че бъдете спокойна.

Може би най-сериозно внимание трябва да се обърне на тежките контракции, които се случват непосредствено преди раждането. И най-вече на това как да се отнасяте към тях. Ще ги усещате на всеки 15 до 20 минути. Ранни признаци за започване на раждането са болки в кръста, подобни на менструалните, стомашни проблеми, диария, топло усещане ниско в корема, червеникаво течение.

Активната фаза е времето, в което повечето жени се захващат сериозно с раждането на бебе. Контракциите обикновено са през 4-5 минути и траят до 60 секунди. Помнете, че това все пак ви оставя доста време за почивка между тях. Използвайте го да си починете, да идете до тоалетна или да пийнете нещо. Жените, които искат обезболяване на раждането, обикновено тръгват към болницата на този етап, докато тези, които не искат лекарски намеси и медикаменти, ще тръгнат натам към края на тази фаза или при започване на преходния период.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
Контракциите ви ще станат по-чести и по-силни и шийката ще започне по-бързо да се разширява. След като получите в продължение на около час регулярни, болезнени контракции, които траят около минута и са през 5 минути, трябва да се обадите на доктора или акушерката.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ