Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно бебето да прекарва време, легнало по коремче

СНИМКА: http://blogs.mom365.com

Когато вашето новородено лежи на коремчето си, то се упражнява да повдига главичката, което пък го подготвя за опознаването на един цял нов свят.

Времето в тази позиция помага за развиване на сила в гърба, крачетата, ръчичките и врата. А също така подпомага и бъдещи действия, като преобръщане и пълзене.

Периодичното стоене по стомахче помага на бебето ви да развива и координацията си. Разбира се - само в будно състояние. Когато детето е малко, не го оставяйте никога по корем по време на сън, защото е опасно и може да предизвика задавяне или задушаване и да има фатални последствия.

Започнете с кратки серии на поставяне на бебето по коремче още от 2-седмична възраст. Правете го за 20-30 секунди на ден, като гледате то да не забива главичката си надолу и да се задушава. Дори 10 секунди са достатъчни в самото начало. Помагайте с ръце и наместете внимателни главичката така, че нослето да е свободно. Ако то започне да плаче, спрете с действието и опитайте отново на следващия ден.

До навършването на 2-месечна възраст бебето трябва да може да стои по коремче поне за няколко минути на ден. Колкото по-голямо става, времето се увеличава, докато не стигне 15 минути. Бъдете последователни и не подценявайте важността на времето по коремче всеки ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ