Напишете дума/думи за търсене

Главоболие през бременността

СНИМКА: babycenter.com

Нормално е да имате главоболие, докато сте бременна. Особено през първите 3 месеца. При повечето жени този неприятен симптом отшумява с навлизането във втория триместър.

Какво причинява главоболието през бременността?

Няма абсолютно точни изследвания защо се случва главоболието през деветте месеца, но и за този проблем за основен виновен се считат хормоналните изменения. Важна роля играе също и кръвообръщението, особено през ранния период на бременността. Причина може да бъде и рязкото спиране на кофеина. Ако до този момент сте пили по 3 чаши кафе на ден и изведнъж спрете напълно, то това може да бъде причината.

Други възможни причини са:

Липса на сън

Синузит

Алергия

Проблеми с очите

Стрес

Депресия

Дехидратация

Може ли главоболието през бременността да е сигнал за нещо по-сериозно?

Да, в някои случаи е възможно. Ако продължи през втория и дори третия триместър, това е симптом на проблемна бременност. Може да бъде свързано с високо кръвно налягане и изисква незабавна консултация с наблюдаващия лекар. Не пренебрегвайте болката в главата в напреднала бременност, считайки я за безобиден симптом, а потърсете причина възможно най-скоро. За болка можете да считате всяко състояние, което се проявява хронично и увеличава интензитета си. Ако главоболието се появи за един ден и изчезне за няколко часа, най-вероятно става дума просто за умора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ